Horolezce zastavilo nepříznivé počasí

15. červen 2007

Už tři týdny vás pravidelně informujeme o tom, jak si vedou ostravští horolezci v čele s Leopoldem Sulovským při dobývání druhé nejvyšší hory světa K2. Dnes vás už podeváté zavedeme přímo mezi české horolezce, kteří se nám svěřili i se svými čerstvými zážitky.

0:00
/
0:00

Pětadvacátý den, který právě pro expedici začíná, se ponese ve znamení změn. I když jsme vám minule říkali, že předpověď počasí je dobrá, velehory potvrdily, že člověk v nich si nemůže být vůbec ničím jistý.

"V nejbližších hodinách a dnech zřejmě asi bude odpočinek, protože doteď nás to pustilo tak rychle, že jsme se všichni mohli vyspat ve výšce 6300 metrů, což je obrovský přínos, protože podle normálních statistických údajů a výsledků jsme aklimatizováni na výšku zhruba o kilometr a půl výše. Někteří byli dokonce ve výšce 6700 metrů. Takže myslím, že situace je dobrá i když nás to počasí odstaví tak do 19. června," říká Leopold Sulovský.

Přesto i toto se ještě může změnit. "Osmnáctého má přestat sněžit. Ze zkušenosti víme, že když přestane sněžit, musíme nechat spadnout všechny laviny ze všech těch částí, kterými se budeme ubírat nahoru," dodává Sulovský.

I tak je expedice s dosavadním průběhem více než spokojená. Téměř všechno jde zatím dobře. Minule jsme vás informovali o tom, že se zhruba 400 metrů nad základním táborem u místa, kde všechny expedice berou sníh na vodu, objevila asi 30 let stará mrtvola.

"Je to polovina lidského těla s nějakým oblečením. Ale je pravda, že je to spádová oblast, kudy stéká po ledovci voda, kterou pijí všechny expedice, které tady jsou a budou, tak není vyloučeno, že nějaká příměs i z této mrtvoly v tom je," podotýká šéf výpravy.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.