Postup horolezců stále brzdí nepřízeň počasí

11. červenec 2007

Už 51 dní tráví Česká horolezecká expedice K2 Ostrava 2007 v čele s Leopoldem Sulovským na úpatí hory. Minule jsme vás informovali, že výstup je téměř nemožný kvůli proměnlivému počasí. Vyvinula se situace k lepšímu, horšímu, anebo zůstává neměnná?

0:00
/
0:00

Poslední dění by se dalo shrnout na několik drobných dobrých a špatných zpráv. V globálu se nic zvláštního nestalo. Expedice má už asi 14 dní stále vybudovaný jen třetí výškový tábor. Pro postup vzhůru potřebuje PoldaTeam alespoň čtyřdenní okno dobrého počasí. To se ovšem zatím nechce umoudřit.

"Máme postavenou trojku ve výšce zhruba 7050 metrů a odfixováno něco málo přes 200 metrů nad trojku. Americká expedice, která leze stejnou cestou jako my, má postaven druhý výškový tábor těsně pod námi ve výšce kolem 6300 metrů," říká k dosavadnímu postupu nejen naší výpravy Libor Uher.

Přestože meteorologické podmínky neumožňují další postup, není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře jako v případě jedné korejské výpravy. Ta se také snaží zdolat druhou nejvyšší horu světa K2

"Korejci měli postavený čtvrtý výškový tábor ve výšce něco nad 8000 metrů, ale když přišli do čtverky, zjistili, že tam nemají vůbec nic. Buď je to pod sněhem nebo to uletělo. Nenašli kyslík, nenašli stany, spacáky, jídlo, takže museli sestoupit zpátky. Budou mít veliký problém dobýt vrchol," dodává Libor Uher.

Už jsme vám říkali, že po napadání nového sněhu každá expedice musí čekat, až opadají laviny. Jedna taková se prohnala i v blízkosti základního tábora našich horolezců. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Při posledním pokusu dostat se výš, začalo bolet v krku Romana Langra. Všechno by ale mělo být v pohodě.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.