Trojice horolezců se vydala stavět C4

2. červenec 2007

Další den má dnes před sebou na druhé nejvyšší hoře světa K2 expedice v čele s Leopoldem Sulovským. Počasí si v oblasti ledovce Baltoro začíná z našich horolezců opravdu střílet. Pomalu každý den přichází změna za změnou.

0:00
/
0:00

Zhruba šest dní měla pohoří Karakorum okupovat fronta, která měla výpravě znemožnit další postup směrem vzhůru. Počasí se ale neočekávaně umoudřilo a tak dnes ráno vyrazila trojice Roman Langr, Kamil Bortel a Libor Uher do stěny stavět čtvrtý a poslední výškový tábor - C4. Nic jednoduchého to ale nebude. Výstup z BC (základní tábor) potrvá několik dní.

Počasí se sice může kdykoli změnit, ale podle dlouhodobé předpovědi by se měly vyskytnout už pouze dvě poslední periody příznivých podmínek. PoldaTeam tedy čekají pouze dva poslední pokusy vystoupat na vrchol. Teď má být dobré počasí až do pátku, proto se expedice pokusí dofixovat a postavit čtvrtý výškový tábor.

Broadpeak
Kousek od K2 je ještě jiná hora, která je pro horolezce významná. "Bezprostředním sousedem je další osmitisícovka Broadpeak, na kterou máme skvělý výhled přímo ze základního tábora a taky přímé informace o dění na této hoře," říká jeden z členů expedice Libor Hrubý s tím, že Broadpeak je považován za mladšího bratříčka K2 a hodně expedic se snaží nejdříve vylézt na Broadpeak a aklimatizaci použít pro K2. Tato hora je od K2 vzdálená pouhých sedm kilometrů a letos slaví padesáté výročí prvovýstupu.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.