Výprava postupuje pomalu vzhůru

6. červenec 2007

Předpoklady se naplňují celkem dobře i když ne dokonale. Celá posádka je po částech stále ve stěně, kde se snaží postavit čtvrtý výškový tábor. Je to běh na dlouhou trať a navíc opravdu náročný.

0:00
/
0:00

"Počasí je velmi neprůhledné. Občas sněží, občas vysvitne sluníčko. Nás to stálo docela hodně úsilí, protože nahoře bylo hodně čerstvého sněhu, nebyla tam žádná dosažitelná fixní lana, takže jsme museli tahat většinu nových," dodává k tomu jeden z členů expedice Zdeněk Hrubý.

Nicméně boj pokračuje a čeští horolezci se nevzdávají. Sice to vypadalo, že za ideálních podmínek bychom vám dnes mohli téměř slavnostně oznámit postavení posledního výškového tábora, ale tento úkol musíme ještě ponechat stranou. Doufejme, že jen na chvíli.

Pohybovat se v téměř osmitisícové výšce není jen tak. "Nad těch sedm tisíc - i když svítí slunce - je tam opravdu velká zima a člověk musí být pořádně oblečený. Ty fixy, které jsme tam položili před dvěma lety, přes veškerou snahu už nejdou ze sněhu dostat. Jednodušší je natáhnout nové fixní lano a postupovat metr po metru, krok za krokem," popisuje Libor Uher.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.