Výprava se stále pokouší vybudovat C4

18. červenec 2007

V sobotu zahájila čtveřice z expedice Leopoloda Sulovského jeden z rozhodujících výstupů do stěny K2. Celá výprava je rozdělena na několik částí. V základním táboře zůstali pouze dva členové spolu se styčným důstojníkem a kuchtíky.

0:00
/
0:00

I když sobotní počasí čtverce v podobě Libora Uhera, Romana Langra, Kamila Bortela a Milana Sedláčka nepřálo, čeští horolezci se rozhodli pokračovat vzhůru i přes nepříznivé klimatické podmínky, aby stihli dobré počasí na vrchol. To by mělo být podle předpovědi zítra. Proto se dá očekávat, že následujících čtyřiadvacet maximálně osmačtyřicet hodin bude rozhodujících.

Podle zpráv z expedice počasí jako stvořené pro omrzliny si dělá doslova co chce. Proto ještě čtveřice statečných musela zůstat v neděli ve druhém výškovém táboře. Včera ráno měli i přes silný vítr za cíl dostat se do trojky.

V pondělí také vyrazil následovat předvoj i šéf výpravy Leopold Sulovský s Radovanem Markem, Pavolem Luptákem a Zdeňkem Hrubým. Nyní by se měli pohybovat v oblasti druhého výškového tábora a v případě klimaticky příznivého dneška by se měli také pokusit vystoupat i do třetího výškového tábora.

Právě na něm je vidět, jak je horolezectví náročný sport. Třetí výškový tábor postavila expedice už téměř před měsícem. Vzhledem k dvěma partám ve stěně není ale základní tábor naší výpravy opuštěn. Čestnou stráž tam nyní drží Radim Slíva a Josef Lukáš.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.