Čaj

5. březen 2012

Čaj je přírodním lékem, který najdeme v každé domácnosti. Přesto jsme mu poslední dobou nevěnovali pozornost, jakou si zaslouží. Stal se nápojem pro zahřátí, podávaným někdy s kapkou alkoholu, jindy s cukrem a citronem, se sirupem nebo mlékem. Pro požitek z kulturního nápoje záleží jak na výběru, tak i na jeho přípravě.

Pravý čaj se k nám dováží ve dvou podobách - jako zelený, tedy pouze usušené čajové lístky, nebo jako černý, kdy listy prošly fermentací. Povzbudivé účinky mají oba, pro léčebné účely je vhodný zelený čaj. Používáme ho v prevenci revmatismu a srdečního infarktu, proti kazivosti zubů a předcházíme jím virovým onemocněním a taky rakovinovému bujení. Obsahuje vitaminy A, řadu B, C, E a K, z minerálních látek jmenujme draslík, vápník, fluor, zinek a řadu dalších. Čaj podporuje trávení, proto je vítaným nápojem při zažívacích potížích a dietách. Třísloviny pomáhají odplavovat škodlivé látky z těla. Specialitou čaje je tein, alkaloid, který povzbuzuje krevní oběh a činnost ledvin. Posiluje soustředění a duševní výkonnost, zahání deprese, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, má antibakteriální účinky a zpomaluje proces stárnutí organismu. Nezanedbatelný je vliv zeleného čaje na pleť, a to při vnitřním i vnějším užívání. Čaj dali světu Číňané. Legenda říká, že před více než pěti tisíci let čínský císař Šen Nung ohříval vodu a do hrnku mu spadlo několik listů z keře. Z nádoby se okamžitě linula příjemná vůně. A protože císař se nebránil ničemu novému, silně vonící nápoj ochutnal. Z Číny čaj putoval do Tibetu, Japonska, Indie a později i do Evropy, kde si ho v 17. století oblíbili hlavně Holanďané a Angličané. Z keřů čajovníku denně sběrači uštipují mladé výhonky. Nejlahodnější a taky nejdražší jsou čaje z nejmladších dvou lístků. Nejčastěji pocházejí ze Srí Lanky, Indie a Indonésie. K oblíbeným druhům patří východoafrický kenia, cejlonský listový nebo drcený čaj a velmi ceněný je silný, chuťově výrazný čaj z himálajské oblasti Darjeeling. Čaj v Evropě zažívá renesanci. Důkazem jsou celé sítě čajoven, kde můžete kromě odvarů z čerstvě sklizených listů ochutnat i ochucené čaje a nálevy z jiných rostlin. Něco na zub Abychom si čaj náležitě užili, měli bychom ho připravovat podle jistých zásad. Na vaření používáme vždy čerstvou vodu, kterou na nálev z černého čaje necháme přejít varem a hned zaléváme. Po dvou až třech minutách ho přecedíme, tehdy působí povzbudivě. Necháme-li ho louhovat déle, uvolní se více tříslovin, pak uklidňuje žaludek a střeva. Nikdy ho ale nelouhujeme déle než pět minut. Zelený čaj zaléváme vodou horkou maximálně 90 stupňů Celsia a na rozdíl od fermentovaného černého ho můžeme použít na více nálevů. Platí, že na jeden šálek dávkujeme jednu lžičku nebo jeden sáček čaje. Jestli máte chuť na netradiční nápoj z čaje, připravte si čajový flip. Potřebujete na něj 2 centilitry tuzemského rumu, 4 centilitry vychlazeného silného čaje, 2 centilitry pomerančového sirupu, 2 centilitry smetany a 1 žloutek. Všechny suroviny dejte do šejkru a přidejte několik kostek ledu. Krátce protřepejte a přes sítko nalijte do sklenic. Čaj se ale uplatní i při vaření. Přidává se například do palačinkového těsta, barví se jím čínská vejce nebo z něj můžeme umíchat omáčku na žebírka. Připravíme ji ze 2 lžic vodky, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, 3 lžic světlé sójové omáčky, 2 lžic cukru a šálku silného čaje. Navíc potřebujeme 3 kilogramu masitých vepřových žeber rozkrájených na kousky, olej, 6 celých jarních cibulek a 2 plátky zázvoru. Nakrájené cibulky se zázvorem osmažíme, přidáme žebra a kořeněnou omáčku z čaje a vše vaříme přikryté na mírném ohni asi hodinu. A samozřejmě zapíjíme dobrým čajem.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka