Česko zpívalo koledy. V centru Ostravy rozezněly průmyslové trojhalí

11. prosinec 2014

Český rozhlas se v letošním roce stal mediálním partnerem akce Česko zpívá koledy, kterou organizují regionální Deníky. Je to největší spontánní vánoční akce v České republice. Letos se konal již čtvrtý ročník.

Ve středu 10. prosince přesně v 18:00 hodin se rozeznělo na 570 míst po celé republice koledami. Celkem zpívalo odhadem přes sedmdesát tisíc lidí.

Ostravané si zazpívali mimo jiné v Trojhalí Karolina. V budově bývalé hutní elektrárny, kde dřív zněly jen těžké stroje a turbíny, si po roce oprášili vánoční písně. Společně s dalšími lidmi ze všech koutů Česka tak najednou zkusili vytvořit vůbec největší pěvecký sbor.

„Ten prostor na mne působí a vzpomínám, co bylo před lety, když jsem tady pracovala. A je to teď něco úplně jiného, je to moc pěkné. Ale koledy jsme tenkrát v práci nezpívali,“ směje se paní Miroslava.

Pět vánočních koled – Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Den přeslavný jest k nám přišel a Pásli ovce valaši, na pódiu zpíval Martin Chodúr. Na závěr zazněla písnička Vánoce, Vánoce přicházejí.

Tato tradice společného zpívání na náměstích vznikla na západu Čech a společně s dalšími nadšenými zpěváky se rozšířila do dalších měst a obcí v zemi včetně Moravskoslezského kraje, kde se letos kromě Ostravy zpívalo i v Opavě, Frýdku-Místku, Bruntále, Frenštátě pod Radhoštěm, Opavě, Havířově, Novém Jičíně, Třinci a mnoha dalších místech.

Pro posluchače, kteří neměli možnost přijít na některé místo si společně zazpívat koledy, vysílal Český rozhlas Ostrava ve stejnou dobu všechny koledy a každý si mohl s námi zazpívat i doma u rozhlasových přijímačů.

Vedoucí programu Čro Olomouc Jiří Matějů, moderátor Bořek Volný a ředitel Josef Podstata

„Český rozhlas Ostrava tento zážitek zprostředkoval i těm, kteří na vybraná místa, kde se zpívalo, nemohli přijít. A tak jsme ve stejném časy ty koledy vysílali,“ připomněl vedoucí programu Českého rozhlasu Ostrava Richard Piskala.

Zpívalo se také v zahraničí, protože do akce se ke společnému zpívání Čechů, Moravanů a Slezanů připojili také čeští krajané v zahraničí - například v Německu, Španělsku, Norsku a poprvé v Turecku.

Jak probíhalo zpívání v jednotlivých městech a obcích se můžete podívat ve čtvrtečním vydání regionálního Deníku nebo na stránkách www.ceskozpivakoledy.cz.

autoři: tif , stj
Spustit audio