Až na vrcholky hor nás vezme Věra Martinová na koncertě v S1

26. říjen 2017

První dáma české country Věra Martinová se představila v úterý 7. listopadu ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. Zpěvačka, která se na tuzemské hudební scéně pohybuje už více než 30 let, do rozhlasu přilákala posluchače všech generací.

Nad ‚titulem‘ první dáma country music už moc nepřemýšlí. Byla ale doba, kdy ji to svazovalo a škatulkovalo. Dnes už sama hudbu dělí na dobrou a špatnou. „A žánry se stejně natolik prolínají, že nějaké škatulkování nemá žádný smysl,“ míní Věra Martinová.

Kolem sebe má mladé lidi, které navíc nenazývá kapelou, ale svými přáteli. „Mladé lidi jsem si vybrala, protože mají energii, protože mají chuť do něčeho nového a vlastně mě nabíjejí. Já už samozřejmě ve svém věku potřebuji trošku táhnout, než abych někoho táhla za sebou, což tady se splňuje. A přátelé jsou to proto, že v kapele mám takovou zkušenost, že to bez přátelství nejde. Když tam nefunguje to kamarádství a pospolitost, tak i kdyby to byli sebelepší muzikanti, tak to prostě většinou nefunguje,“ vysvětluje zpěvačka.

Přáteli, kteří Věru Martinovou na koncertech doprovázejí, jsou kytarista Jakub Juránek, houslistka Bára Šůstková, baskytarista Jan Neruda a bubeník Adrian Ševeček. A ti všichni dohromady vystoupili u nás v rozhlase a bylo to moc fajn. Však podívat se můžete sami.

Zpěvačka a kytaristka Věra Martinová byla v první polovině 80. let členkou populární country skupinky Schovanky. Po roce 1986 se vydala na sólovou dráhu. Po mohutném úspěchu písničky Malý dům nad skálou následovaly další hity Až na vrcholky hor, Toulavý džíny nebo Dala jsem lásku řekám.

Na jaře 1989 ji potkala velmi nepříjemná automobilová nehoda, ale navzdory následkům se její kariéra nezastavila a přišly další oblíbené songy, časté koncerty i televizní vystoupení. I když se její pop-country trochu měnila a trochu více směřovala k folku, její široká posluchačská obliba zůstala až do současnosti víceméně stabilní a zřetelná.

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.