Buty představily na rozhlasových vlnách novinkové album, Radek Pastrňák přitom oslavil své ‚nedožité padesátiny‘

19. říjen 2012

Kapela Buty vyšla s kůží na trh a poprvé od vydání svého posledního alba na živo zahrála posluchačům Českého rozhlasu. V ostravském studiu představila nové Duperele, připomněla zlidovělé hity a přidala i hold zesnulému romskému králi.

Jsme pořád tady a máme chuť hrát. To šlo z pětice ostravských muzikantů poznat na první pohled. Své fanoušky ale novou deskou napínali celých šest let.

„Já jsem se po desce Votom prohlásil už za důchodce, ale pak se mi začaly hromadit nějaké věci, tak jsem to postupně ze sebe začal soukat,“ vysvětluje tvůrčí pauzu frontman kapely, zpěvák a textař Radek Pastrňák.

Píseň práce je jednou z 15 skladeb na albu a po vzoru jeho názvu je i většině z nich je slyšet typický ostravský dialekt.

Radek Pastrňák na koncertu oslavil - podle něj - své nedožité 50. narozeniny. Ten den, 18. října, mu bylo přesně o rok míň.

Přálo se ale taky zesnulým. „V Ostravě je pohřeb pana Jana Lipy. Pohřební cikánskou píseň nemáme, ale jednu panu Lipovi zahrajeme,“ uvedl Pastrňák známý hit Nad stádem koní, kterým takto symbolicky Buty uzavřely přímý přenos.

Jestli se ještě dočkáme nějakého opakování s novým albem, ale nikdo nechce předjímat.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.