Český rozhlas Ostrava má nové vysílací studio. Sloužit bude hlavně slovesné tvorbě

4. září 2016

Naše ostravské studio Českého rozhlasu má nové vysílací pracoviště. Vybaveno je nejmodernějším digitálním systémem se špičkovou akustikou. Sloužit bude například pro výrobu rozhlasových her, ale umožní také živé vstupy pro celoplošné stanice jako je Radiožurnál, Plus nebo Vltava.

Rekonstrukce vysílacího pracoviště na odbavovací studio se samoobslužným provozem trvala téměř tři měsíce. Technologie pracoviště OP1 byla naposledy rekonstruována v roce 1995 s analogovým mixážním pultem Soundcraft SAC 200.

„Studio je krásné a nejenom ta technologie, která je špičková. Pro rozhlasáky, kteří tam budou pracovat, je důležité, jak se v něm člověk cítí. To je pro tvůrčí činnost hodně důležité. A to prostředí tady je hodně inspirativní a nádherné,“ říká ředitel techniky Českého rozhlasu Karel Zýka.

Rekonstrukce obsahovala kromě výměny technologie také stavební úpravy, řešení dnes už nevyhovující prostorové akustiky, která v těchto prostorách byla od roku 1947.

„Rekonstrukční práce postupují dál, především až k velkému hudebnímu Studiu 1, kterým je ostravský rozhlas známý, protože tam vznikala spousta historických nahrávek a dodnes odtamtud vysíláme a pořádáme koncerty,“ říká ředitel Českého rozhlasu Ostrava Josef Podstata.

Na práci v novém studiu se těší dramaturgyně tvůrčí skupiny Drama a literatura Eva Lenartová. „V tuto chvíli je to už třetí prostor, který se dá využívat pro činoherní výrobu, pro herce. Pro nás je to samozřejmě výborné, že máme více možností. A navíc to studio je prostě hezké,“ říká dramaturgyně.

Nové studio už má za sebou první vysílání.

Čekárna studia
autoři: tif , Daniel Martínek , Petra Sasínová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.