Český rozhlas zakončil v Ostravě celoroční hledání hrdinů benefičním koncertem

9. listopad 2015

Ostravskou multifunkční aulu Gong rozeznělo poděkování hrdinům. Český rozhlas benefičním koncertem zakončil celoroční hledání výjimečných lidí, kteří dokáží riskovat vlastní život pro něčí záchranu nebo nezištně pomáhají druhým.

„Fakt hrdinové. To jsou fakt prostě úplně nepochopitelné věci, co ti lidé dokázali,“ smeká poklonu Šárka Košnovská. Do Gongu dorazila vůbec poprvé. Neodolala příležitosti vidět na jednom místě hrdiny i muzikanty. „Jo jo, je to tak!“

Většina hrdinů, kteří dorazili do Ostravy, by přitom raději zůstala mimo veškerou pozornost. „Já si jako hrdina prostě nepřipadám. Takhle se snažím pomáhat celý život,“ říká asistentka pedagoga Eva Marková, která už devět let pomáhá nevidomému chlapci fungovat v běžném životě. „Skutečně je to tak. A myslím si, že teď si pomáháme i navzájem. Díky němu jsem přestala tak šíleně chvátat,“ dodává.

To, že hrdinství není jenom o věku a životních zkušenostech, dokazuje osmiletý Tobiáš Bébr, který zachránil tonoucího kamaráda. „On tam spadl. Já jsem jenom viděl, jak tam dopadá, a neměl jsem jinou možnost než tam skočit. Tak jsem pro něj skočil a vytáhl ho. A vlastně potom jsem šel domů,“ popisuje skromně.

Hrdinové se na pódiu střídali s hudebníky. To hlavní poselství akce Českého rozhlasu HRDiNA.cz se ale neomezuje jen na rádiové vysílání nebo na jediný večer.

„Třeba se něco sepne – to jsou takové ty informace, které se zasunou někam hrozně daleko do hlavy, a pak přijde ta chvíle toho rozhodnutí, a vy uděláte něco, čím možná překvapíte sám sebe. Takže kdyby tohle bylo dál, třeba u jednoho jediného člověka, tak si myslím, že jsme vyhráli,“ říká moderátorka večera Lucie Výborná.

Ostravský Gong vyprovodil všechny hrdiny, kteří došli na pódium, potleskem vestoje. Podívejte se na video z akce.

autoři: ČRo , stj
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka