Český rozhlas znovu pomáhá hledat nové dárce krve

19. červen 2014
Dobré odpoledne

Krevní centra v Moravskoslezském kraji hledají nové dárce. Krve totiž pořád nemají dostatek a hlavně v létě dostávají zásoby krve zabrat. Při nehodách nebo operacích se totiž lékaři bez krevních konzerv neobejdou. V Ostravě dnes lidé mohli darovat krev s Českým rozhlasem. Nováčci si pak kromě dobrého pocitu odnesli i dárek.

Paní Alena v ruce drží kartičku se jménem a čeká na svou premiéru. Nebýt příbuzných, návštěvu nemocnice by odkládala.

„Švagr šel dneska, tak mě vzal sebou. Poprvé, tak ať vím co a jak. Ale už se chystám strašně dlouho. A co mne přesvědčilo? Chtěla jsem udělat dobrý skutek a krev je důležitá. Nikdy jsem neměla čas a dnes mám volno, tak jsem si řekla, že je ta správná chvíle,“ vysvětluje.

Po chvíli si ji vyzvedla zdravotní sestra a mohl začít odběr krve. „Dám vám do ruky balónek – pořádně mi ho zmáčkněte a držte. A až vám řeknu, tak si s balónkem budete pomaličku cvičit. Tím vlastně pomáháte, že to hezky teče,“ vysvětluje dárkyni sestra.

První odběr zvládla paní Alena bez větších problémů. V nejbližší době si navíc chce návštěvu transfúzního střediska zopakovat. „Mám radost. Jsem ráda, že jsem to zvládla. A už přijdu sama,“ dodává.

Kromě nováčků ostravské krevní centrum navštívily i desítky zkušených dárců. Například pan Antonín už má za sebou několik set odběrů.

„Rád pomáhám druhým lidem, protože vím, že jsou různé havárie, nemoci. Taky je zapotřebí z něčeho vyrábět léky, takže tato cesta je schůdnější. A jsem takový typ člověka, kterého to baví,“ říká pan Antonín.

Přijďte, zásoby nejsou nevyčerpatelné

Podobné akce jako Daruj krev s Českým rozhlasem podle Naděždy Kalužové z ostravského krevního centra pomáhají lidem, aby si uvědomili, že zásoby krve nejsou bezedné.

„Je to jenom o komunikaci, opravdu. Vysvětlovat lidem, jak je to potřeba, protože spousta lidí neví, když se nesetkala s nějakým neštěstím. Takže přijďte – pokud jste zdraví a nesetkali jste se s něčím, tak to je ta správná chvíle, protože nikdy nevíme, kdy se sami octneme na posteli toho nemocného a tu krev budeme potřebovat,“ vyzývá Kalužová.

Ostravské krevní centrum je otevřeno od pondělí do pátku. Svou krev může darovat, každý, kdo zvládne vstupní vyšetření.

Projekt Daruj krev v novém

Dnešní odběr v ostravském krevním centru se konal v rámci nové kampaně projektu Daruj krev s Českým rozhlasem. Ta odstartovala 16. června a má nového partnera i nové tváře.

Novým generálním partnerem je Všeobecná zdravotní pojišťovna. Novými tvářemi se stali přímo zaměstnanci Českého rozhlasu: zahraniční zpravodaj Robert Mikoláš, sportovní redaktor Tomáš Kohout a moderátorka Tereza Stýblová.

autoři: tif , stj
Spustit audio