David Stypka & Bandjeez přivezli z Frýdku-Místku porci skvělé muziky

17. říjen 2015

Čtvrteční večer patřil ve Studiu 1 Davidu Stypkovi & Bandjeez. Posluchači Českého rozhlasu Ostrava mohli koncert také živě poslouchat prostřednictvím rozhlasových linek či internetového přenosu.

David Stypka těsně před koncertem – co vždycky cítí, když má vkročit na pódium? „No, to jste se dobře zeptala. Teď zrovna žaludeční katar a katar hlasivek, ale jinak se těšíme,“ odpovídá frontman frýdecko-místecké kapely.

V rozhlasovém studiu takto ještě nezpíval. „Ale hrozně se mi tam líbí, je tam super akustika, hraje nám to výborně na pódiu, takže si myslím, že pokud přijde takový ten duch pódia, jak on vždycky chodí, který vlastně zachraňuje muzikanty, co jsou před smrtí a vkládá do nich obrovské spousty energie, tak pokud přijde, tak to bude v pohodě,“ usmívá se David Stypka.

David Stypka a Maro Zeman

Písničky Davida Stypky se nedají zařadit do jedné hudební škatulky – písněmi prosakuje folk, rock, jazz, místy i elektronika – a získávají si stále větší oblibu u publika. Velký úspěch měl David Stypka s Bandjeez například na letošním Festivalu v ulicích v Ostravě.

„Harenda po pěti letech opět naživo a hledali jsme dlouho kapelu, která tento večer zvládne a byla to kapela Davida Stypky Bandjeez,“ uvedl mimořádné vydání Harendy autor pořadu Igor Vašut.

Na přímý přenos ze Studia 1 se Igor Vašut vyloženě těšil. I proto, že živé vysílání je jiné než předem natočený pořad. „Harendu vždycky předtáčím a tohle bude naživo, s živou kapelou a bude to i s obrazem, takže všechno je jinak,“ usmívá se.

Igor Vašut je známý tím, že cíleně objevuje zajímavé regionální kapely. Jak si tedy podle něj stojí David Stypka & Bandjeez? „Chlapci prošli před pěti lety vyhledávací soutěží Boom Cup, kterou nějakým způsobem organizuji, a tam to na katar nevypadalo,“ směje se.

David Stypka & Bandjeez jsou muzikanti z Frýdku-Místku, kteří se dali dohromady v roce 2011. Původním záměrem bylo uvést do života Stypkovy písně z projektu Wakeup songs, což byly skladby vymyšlené, nahrané a publikované hned po probuzení. Teď už si ale kapela žije vlastním životem.

Natáčení rozhovorů pro magazín eRko

Mezi zakládající členy Bandjeez patří bubeník Matěj Drabina. Zeptali jsme se ho, co název znamená. „Může to znamenat vícero věcí, může to být i složenina dvou slov. Je tam band a je tam jeez, to si každý může najít ve slovníku, co to znamená. Je to něco jako výron kapely nebo kapelní výron, něco takového a myslím, že je v tom hodně lásky. Držíme pohromadě a to je vlastně ta kapela, ten Davidův Bandjeez. Díky tomu, že nás má David, tak my můžeme mít ten kapelní výron (smích),“ filozofuje Matěj Drabina.

autoři: Český rozhlas Ostrava , tif , Romana Kubicová

Související