Folklorní cyklus Zpěvem k srdci plánuje v roce 2017 šest zastavení

Zpěvem k srdci je hudební cyklus Českého rozhlasu Ostrava, ve kterém se v plynutí kalendářního roku v koncertním studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava představují především folklorní soubory i sólisté z různých koutů České republiky i ze zahraničí. Dramaturgem je koncertní cimbalista a hudební redaktor Jan Rokyta.

V první letošní edici se ve středu 22. března od 18:00 představí Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky. Ta je symbolem poctivého zpívání a muzicírování, ale i příkladem důsledného přebírání folklorního žezla po starobylých hudeckých rodech z Velké nad Veličkou, Hrubé Vrbky či Kuželova.

„Osobnost Petra Mičky je nejen synonymem zdravého folklorního zpěvu a autentických houslových cifer, ale i příkladné úcty k horňáckým zpěvákům a hudcům seniorské generace. V březnovém koncertu ji budou reprezentovat legendární Horňáci Martin Hrbáč a Martin Zálešák. V jejich podání, ale i v interpretaci členů kapely má horňácká muzika punc výsostné pravdivosti i zaručené apelace původu písní a jejich interpretů,“ nastiňuje dramaturg a průvodce folklorními večery Jan Rokyta.


Hudební cyklus založil v roce 2006 známý folklorista Jan Rokyta, otec současného dramaturga pořadu. Cyklus s čtvrtletní periodicitou navázal na tradici stejnojmenných rozhlasových relací, vysílaných živě na přelomu 40. až 50. let minulého století. Poslední ročníky se vysílají také ve video přenosech na YouTube.

Dubnové vydání cyklu s podtitulem Hudba pravdy nás přiblíží Velikonocům a zavede do evangelického kostela, odkud budeme tento přenos ve středu 12. dubna vysílat. Za doprovodu Ensemble FLAIR a barokních sólistů uslyšíte také přední moravské lidové zpěváky M. Múčkovou, K. Blažkovou a J. Zaviačiče.

„Poetický hudební obláček rozličných stylů a epoch bude nejen pohlazením posluchačských duší, ale i výzvou k rozjímání v době největších svátků křesťanského kalendáře,“ dodává Jan Rokyta s tím, že koncert se koná ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem MUSICA PURA.

Na konci jara před letní přestávkou jste 31. května zváni do koncertního Studia 1 na SĽUK s primáškou Zuzanou Pokornou. Slovenský ľudový umelecký kolektív má úctyhodnou tradici několika desetiletí a je zárukou nejvyšší kvality scénického i hudebního zpracování slovenského folkloru.

„Jeho Ľudová hudba přijede do Ostravy nejen s vynikající primáškou Zuzanou Pokornou a předními pěveckými sólisty, ale i s plejádou výborných instrumentalistů, z nichž mnohý vládne nejen svému hudebnímu nástroji, ale i zvučným folklorním hlasem,“ přibližuje Jan Rokyta.

Podzim patří Zpěváčkům a festivalu Musica pura

Nejprve se 27. září vypravíme do Frýdlantu nad Ostravicí na Koncert dětských zpěváčků z Lašska, Slezska a Valašska . První listopadový den pak ze Studia 1 představíme vítěze celostátního kola soutěže v dětském lidovém zpěvu. Zpěváčky doprovodí BROLN.

Z přímého přenosu v Divadle loutek Ostrava

Poslední avizované koncertování z cyklu Zpěvem k srdci bude ve čtvrtek 23. listopadu a na rozdíl od předchozích edicí nebude vysíláno živě. Koncert nazvaný Na společné folklorní vlně! bude úvodním koncertem mezinárodního hudebního festivalu Musica pura.

„Folklorní happening par excellence bude symbolem společného muzicírování ostravské a brněnské folklorní scény. Pomyslné hudební dueto brněnské šaliny a ostravské lokálky budou provázet i atraktivní folklorní sólisté z domova i ze zahraničí,“ říká Jan Rokyta k společnému vystoupení VÚS Ondráš a Ostrava Cimbalom Orchestra.

autoři: ČRo Ostrava , tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.