Folklorní cyklus Zpěvem k srdci uvede v roce 2018 šest atraktivních koncertů

Hudební cyklus Zpěvem k srdci během roku představuje především folklorní soubory a sólisty z různých koutů republiky, ale také ze zahraničí. Dramaturgem cyklu je dramaturgem je koncertní cimbalista, hráč na zobcovou flétnu a hudební redaktor Jan Rokyta.

Poprvé se letos setkáme už 7. března, kdy ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava přivítáme soubor Musica Bohemica s uměleckým vedoucím, multiinstrumentalistou a zpěvákem Jaroslavem Krčkem.

„Ač se jeho věk pomaličku blíží úctyhodnému jubileu o osmi křížcích, je ikona české lidové hudby stále v plné síle. V podání profesionálního hudebního tělesa zazní české lidové písně a balady, symbolicky k datu konání koncertu zazní také jarní části ze suity Český rok,“ přibližuje Jan Rokyta.

Koncert začíná v 18:00, Český rozhlas Ostrava vysílá přímým přenosem první hodinu, na YouTube pak můžete sledovat videopřenos celého vystoupení.

Hudba pravdy

V březnu se s cyklem Zpěvem k srdci setkáme ještě jednou, konkrétně 28. března v Opavě. V kostele sv. Václava nás čeká koncert duchovní hudby a procítěného slova, který je pomyslnou branou ke spirituálnímu prožití velikonočních svátků.

„Nápěvy z horňáckých či valašských kancionálů, písně Jana Amose Komenského či poetický odkaz Petra Bezruče a Leoše Janáčka. Takto se ponese koncert Ensemble FLAIR, k této příležitosti rozšířeným o další zkušené profesionální hudebníky. K instrumentalistům se připojí přední moravští lidoví zpěváci Magdalena Múčková, Klára Blažková, Jan Zaviačič a Petr Mička,“ upřesňuje Jan Rokyta.

Koncert se koná ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Musica pura a vysílat ho budeme na vlnách Českého rozhlasu Ostrava, na YouTube pak najdete videozáznam.

Hudba pravdy

Na další koncert si počkáme do 30. května. Naše rozhlasové Studio 1 bude v přímém přenosu hostit Písně a šansony Gabriely Vermelho & GaRe. „GaRe je kapela, kde hrají výborní muzikanti, kteří spoluvytvářejí písně a šansony, zkrátka hudbu, kterou Gabriela už dlouho slyšela ve své duši. Tuto hudbu prolínají a doprovázejí a jindy i vévodí texty Jana Velíška,“ poznamenává Jan Rokyta.

Zpěváček a Musica pura

Podzim pak bude už tradičně patřit vysoce prestižním akcím – koncertům spojeným se soutěží Zpěváček a festivalu Musica pura. Ve středu 26. září pojedeme za dětskými zpěváčky z Lašska, Slezska a Valašska do Bohumína, 7. listopadu se pak už absolutní vítězové představí spolu s BROLNem ve Studiu 1 a na konci listopadu se přesuneme do divadelního sálu Domu kultury města Ostravy. Ve čtvrtek 29. listopadu budeme zaznamenávat úvodní koncert mezinárodního hudebního festivalu Musica pura.

Čtěte také

Koncertní řadu hudebního cyklu Zpěvem k srdci v minulých letech svou návštěvou a svými výkony poctili mimo jiné kapela Hradišťan s Jiřím Pavlicou, Jan Karpiel se svou goralskou kapelou ze Zakopaného, špičková slovenská kapela Železiar, valašské kapely Kašava a Jasénka, kapela historických nástrojů RukyNaDudy či ostravská cimbálová muzika Friš s celou řadou atraktivních sólistů.

„I v roce 2018 čeká váženého posluchače široké spektrum stylů, žánrů, regionů, barevných hlasů i výborných instrumentálních výkonů. Pevně věřím, že si z nabídky koncertů vyberete a že budeme moci věrné návštěvníky koncertů přivítat i opakovaně,“ uzavírá dramaturg Jan Rokyta.

Laureáti Zpěváčka 2017 & BROLN
autoři: ČRo Ostrava , tif
Spustit audio