Friš z Ostravy a Rosa z Prešova provedli posluchače z Moravy na Balkán

5. červen 2015

Lidové hudbě a zpěvu tleskali opět tento týden příznivci folklóru ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. Sešli se na dalším koncertu z cyklu Zpěvem k srdci, do kterého si špičkové folklórní soubory a zpěváky zve hudební redaktor a sám také muzikant Jan Rokyta.

„Ta naše kosmopolitní Ostrava je v oblasti folklóru nedoceněná. Je velmi pestrá svým složením nebo složením svých kapel a neustále je co ukazovat. Takže v jednom z těch čtyř dílů, které provádím každý rok, tak by určitě jeden díl měl být věnovaný souboru z Ostravy. A to byl právě tento,“ vysvětluje Jan Rokyta.

Jeviště koncertního sálu tak tentokrát patřilo cimbálové muzice Friš z Ostravy, která při vymýšlení názvu kapely zalovila v muzikantské hantýrce.

„Friš znamená vlastně takové rychlé, svižné tempo používané zejména v čardáších na konci. Je to vlastně tak zčerstva, rychle. Ve chvíli, kdy jsme si tento název jako kapela zvolili, tak to velmi vyjadřovalo naše pojetí hry. Myslím, že za těch šestnáct let, co působíme na hudební folklórní scéně, tak kapela nějakým způsobem vyzrála a rychlost už není naše jediná deviza. Vnášíme do té své hudby i jiné muzikantské prvky a je to takové vyzrálejší,“ říká primáš Petr Kuřil.

O tom, že repertoár cimbálové muziky Friš je velmi rozmanitý, se mohli přesvědčit i posluchači na koncertu nazvaném Z Moravy na Balkán.

„Záběr máme velmi široký. Zabýváme se tím, co nás baví a zaujme. Neorientujeme se už dnes na jeden konkrétní region nebo zemi, ale zahráli jsme tady i písně z Moldavska, Rumunska, Bulharska a taky písně z různých koutů Moravy a Valašska, z různých koutů Slovenska,“ dodává Kuřil.

Cimbálová muzika Friš už vydala tři CD a na další se právě teď chystá. Pracovní název prozatím zní Friš a jeho hosté. Někteří z nich s kapelou vystoupili i na koncertě – jako například ženské pěvecké trio Rosa z Prešova, kde zpívá Irena Veverková.

„Asi před deseti lety jsme se potkali v Praze a velmi nám padli do oka, protože máme asi stejné cítění hudby. Friš taky nehraje úplně autentický folklór, tak jako my nezpíváme takovou čistou autentičnost – máme tam už jiné harmonie, jiné hlasy, není už to tak přesně, jako to bylo kdysi, ale stále je to zachováno v tom původním lidovém duchu. Asi to nás tak spojilo,“ přemýšlí Veverková.

Ženské pěvecké trio Rosa z Prešova

Středeční koncert byl velmi pěkným hudebním zážitkem nejen pro posluchače, ale spokojeni z Ostravy odjížděli i účinkující.

„Publikum bylo super. Poslouchalo každé ucho, dívalo se každé oko. Byli to lidé takoví soustředění a užívali si každý tón, každou dobu. A ty potlesky – měly jsme až husí kůži. Bylo to velmi pěkné,“ uzavírá slovenská zpěvačka.

Záznam folklórního večera, resp. první hodinu, která se vysílala přímým přenosem, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku. Na další koncert z cyklu Zpěvem k srdci pozve milovník lidové hudby a folklóru Český rozhlas Ostrava opět na podzim.

Zpěvem k srdci ve Studiu 1
autoři: ČRo Ostrava , čan
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.