Heligonky a slovenština ve Studiu 1. Zveme vás na Kysucký prameň

26. květen 2016

V našem Studiu 1 zahrála jedna z nejúspěšnějších a nejpopulárnějších skupin ze slovenských Kysuc. Koncert Kysuckého prameňa se nesl ve výborné atmosféře. A nakonce byli spokojeni posluchači, návštěvníci i samotní muzikanti.

Na koncert se dostali jen skuteční fanoušci, vstupenky jsme totiž rozdávali jako dárky v našem vysílání (článek o soutěži čtěte zde). Koncert jsme vysílali v přímém přenosu na vlnách Českého rozhlasu Ostrava, video pak prostřednictvím rozhlasového kanálu YouTube. Oba záznamy najdete v tomto textu.

Kysucký prameň z Oščadnice – je jedna z nejúspěšnějších a zároveň nejpopulárnějších folklorních skupin slovenských Kysuc. Oficiálně kapela vznikla v roce 1997 s cílem uchovat pro další generace tradice lidových písní.

Když v prosinci 2012 začala skupinu propagovat TV Šlágr, nastal velký zlom a popularita Kysuckého prameňa prudce vzrostla. Kysucký prameň si pak oblíbilo velké množství příznivců heligonky nejen na Slovensku, ale také v České republice.

Za dobu své existence vydali muzikanti už 13 cédéček. Na nových albech už nejsou jen lidové písničky, kapela produkuje i vlastní skladby. Novinkové CD představili ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava.

Kysucký prameň v Českém rozhlase Ostrava zahrál v následující sestavě: Ján Bazger (klávesy), Ján Jendrišák (basová kytara), Jozef Smolka (heligonka), Patrícia Čepcová (heligonka), Libuša Gužíková (heligonka), Denisa Šusteková (heligonka), Klárka Chovancová (heligonka).

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka