Islandský samorost Svavar Knútur se představil v ostravském rozhlase

26. únor 2013

V hudebním Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava se ve čtvrtek 21. února setkaly dva hudební světy. Ten večer tam vystoupili čeští Žamboši a islandský písničkář Svavar Knútur.

V jeho hudbě slyšíme i cítíme rozmanitou drsnost islandského kraje, což už ocenilo mnoho posluchačů všude ve světě. Do Česka přivezl svoje čerstvé album Ölduslóð (Cesta vln), na kterém s ním spolupracovala i Markéta Irglová, která nyní na Islandu žije. Jejich společné duety na Islandu dobyly hitparády a píseň Baby Would You Marry Me je už velmi populární i v zámoří.

Svavarovo svérázné písničkářství neuniklo ani hudebním dramaturgům BBC, a jeho písně tak figurují i v playlistech této významné evropské stanice.

A Svavar Knútur neunikl ani Českému rozhlasu Ostrava. Kromě večerního koncertu vystoupil také v dopoledním Koktejlu Kateřiny Huberové. Záznam pořadu najdete v iRadiu (k poslechu zde).


Svavar Knútur

Svou hudební kariéru začal jako zpěvák a kytarista ve skupině Hraun, později to ale zkusil sólově a na kontě má už tři autorská alba. V jeho písních najdete typickou severskou křehkost, emotivnost, jakousi rozlehlost a zároveň intimitu, korespondující s chladnou krásou tamních moří.

Svavarův laskavý humor a ryzí severské písničkářství doplní valašský folk s jazzovou příměsí v podání „andělských“ Žambochů. Právě vsetínské trio se po loňském společném turné s australským projektem Owls of the Swamp rozhodlo talentovaného islandského písničkáře pozvat.

autoři: tif , Monika Horsáková
Spustit audio