Koledníci z Polska, Česka a Slovenska se sešli u jednoho mikrofonu v Českém rozhlase Ostrava

7. leden 2016

Do ostravského studia Českého rozhlasu dnes dorazila mezinárodní skupinka koledníků. Až z česko-polsko-slovenského Trojmezí je přivezl starosta Hrčavy. Koledníci našim posluchačům ve vysílání zahráli, zazpívali a také povinšovali.

Koledníci v horalských krojích byli starostové příhraničních obcí z Česka, Slovenska i Polska, konkrétně z oblasti Trojmezí u Hrčavy, která je výjimečná i tím, že z vrcholu asi 606 m n. m. je vidět panorama krajiny všech tří států.

„Přišli jsme ze tří krajin, ale krojově se příliš nelišíme. Také jazykem a životem se moc nelišíme. Jsme si velmi blízcí v tradicích i folklóru,“ řekl ve vysílání ČRo Ostrava starosta Hrčavy Petr Staňo.

Novoroční koledou Českému rozhlasu Ostrava poděkovali za spolupráci a celoroční přínos k rozvoji celého regionu.

Nejznámější a nejnavštěvovanější akcí, kterou na Trojmezí pořádají společně Český rozhlas Ostrava, Polskie Radio Katowice a Rádio Regina Banská Bystrica – RTVS je Evropský cyklistický piknik, který se koná v rámci každoročního výročí vstupu Polska, Česka, Slovenska a Maďarska do Evropské unie a jehož cílem je prezentace kultury národů Visegrádské skupiny, popularizace cyklistiky a cykloturistiky, propagace zdravého stylu života, aktivního odpočinku a rekreace v rámci cyklistické akce.

„Český rozhlas Ostrava spolupracuje i s nejvzdálenějšími místy Moravskoslezského kraje, a to jak ve vysílání, tak účastí na spoustě lokálních akcí. Zrovna na Trojmezí jsme několikrát do roka, ale reciproční delegaci s takovým krásným přáním a poděkováním jsme opravdu nečekali. Moc nás to potěšilo a věřím, že naše posluchače také,“ dodal ředitel ostravského rozhlasu Josef Podstata.

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio