Na Evropský cyklistický piknik na Trojmezí přijelo asi tisíc lidí

16. červen 2014

Tři národy, tři jazyky a okolo tisícovky horských kol. Češi, Poláci a Slováci se potkali na pikniku v místech, kde všichni byli tak trochu doma.

Evropský cyklistický piknik (ECP) se konal v Trojmezí, v Hrčavě na Jablunkovsku a dorazily na něj přenosové vozy ostravského studia Českého rozhlasu i stanic z Polska a Slovenska. V okolí je zhruba dvě stě kilometrů cyklotras a z jedné země do druhé tam stačí udělat pár kroků.

Stánek polského rádia Katowice, jedna ze tří regionálních stanic, které na piknik dovezly své přenosové vozy. Jan z Jablunkova má za sebou asi třicetikilometrovou trasu a pro další razítko míří na Slovensko.

„Touhle trasou to bude takových deset kilometrů. Vždycky jsme žili pospolu a to, že nás uměle rozdělili, pro nás pro lidi nikdy ty hranice neexistovaly,“ říká pan Jan a nasedá na kolo.

Tři cyklistické trasy připravené pro ECP
Trasa MINI RADIO – délka okruhu 5,3 km (velmi lehká)
Trasa MEGA RADIO – délka okruhu 18 km (jen pro kola MTB)
Trasa SILNICE RADIO – délka okruhu 48 km (pro silniční kola)

Trojmezím zavonělo jídlo, ženy v zástěrách připravují regionální speciality a dávají ochutnat vyhladovělým cyklistům. „Máme tady bigos, šašliki, chléb, okurek,“ vyjmenovává u jednoho ze stánků paní Božena.


Muž s fialovými brýlemi na očích ve tvaru kola je starosta Hrčavy Peter Staňo. „Hrčava a cyklistika jdou krásně dohromady, protože je součástí největších cyklotras v rámci Trojmezí. Cílem takového pikniku je nalákat sem lidi, aby se naučili tu přírodu poznávat nejen z auta,“ říká.

Sám hrčavský starosta je příkladem toho, jak k sobě zdejší lidé mají blízko, jeho příbuzní pocházejí vlastně ze všech stran Trojmezí.

„Nemáme tady nějaké konflikty, které by měly národnostní podtext. V tomto regionu by to bylo, bych řekl, trestuhodné. A jsme velmi rádi, že se lidé k sobě umí chovat slušně, bez ohledu na národnost, jazyk a rasu. Tak by to mělo být na celém světě,“ dodal starosta.

Evropský cyklistický piknik se konal v rámci oslav 10. výročí vstupu Polska, Česka, Slovenska a Maďarska do Evropské unie. Cílem byla také prezentace kultury národů Visegrádské skupiny, popularizace cyklistiky a cykloturistiky, propagace zdravého stylu života, aktivního odpočinku a rekreace v rámci cyklistické akce.

ECP na Trojmezí v našem vysílání

Akce se promítla také do vysílání Českého rozhlasu Ostrava, v místě jsme měli přenosový vůz. Mohli jsme tak pro vás připravit reportážní vstupy a rozhovory, o které se v dopoledním programu mezi 10. a 11. hodinou postarala moderátorka Kateřina Huberová.

Z místa jsme vysílali také mezi 14. a 15. hodinou. Také tehdy se o reportážní vstupy postarala Kateřina Huberová.

Evropský cyklistický piknik se konal pod společným vedením tří rozhlasových stanic:
- Český rozhlas Ostrava
- Polskie Radio Katowice
- Rádio Regina Banská Bystrica - RTVS.sk

autoři: ČRo Ostrava , tif , Jana Jeckelová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.