November 2nd rozezněli Studio 1 i rozhlasové vlny

10. duben 2013

Atraktivní pop-rock s atraktivní frontmankou nabídl dubnový koncert série Radio Ostrava Live. Ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava totiž 4. dubna vystoupila jedna z nejlepších kytarových kapel současné české hudební scény November 2nd.

Studio 1 ČRo Ostrava se opět proměnilo v hudební klub. S reedicí debutového alba a první českou písničkou tam přijela zahrát kapela November 2nd. Atmosféru koncertu i reakce samotných muzikantů si můžete poslechnout v reportáži Kateřiny Daňkové.

V čele kapely stojí už dlouhá léta Saša Langošová, kterou jsme při té příležitosti pozvali také do dopoledního Koktejlu. Proč vystudovala práva, když jí muzika živí a hraje nejen doma, ale má otevřenou cestu i v zahraničí? O čem přemýšlí, když má potřebu být bez lidí a jak ji změnilo mateřství? Odpovědi nejen na tyto otázky si můžete poslechnout v koktejlovém rozhovoru v iRadiu.

O kapele

November 2nd vznikli koncem 90. let v Hranicích a za sebou mají nejen řadu českých fanoušků, ale i úspěšné koncerty po celé Evropě a USA. Předskakovali takovým hvězdám, jako jsou Alanis Morissette, Suzanne Vega, Spin Doctors, Bryan Adams nebo David Gahan.

Skvěle se uvedli už svým debutem „Midnight Desert“, za který si vysloužili nominaci na výroční cenu Akademie populární hudby Anděl v kategorii Objev roku a zvítězili v Anketě Žebřík časopisu Report.

Saša Langošová

Druhé album „Little Miss Behavin' & the Troublemakers“ se zase objevilo v nominacích výročních cen hudební televizní stanice Óčko v kategoriích Nejlepší domácí zpěvačka a Nejlepší domácí pop.

V pořadí třetí nahrávka s názvem „Night Walk with Me“, s níž kapele pomáhala slavná písničkářka Suzanne Vega, pak figurovala vysoko v žebříčcích nejlepších desek roku 2011. Finální mix alba měl na doporučení Suzanne Vega na starosti Tchad Blake – zkušený producent a několikanásobný držitel ocenění Grammy, který je podepsaný pod nejlepšími alby Paula McCartneyho, Petera Gabriela, Sheryl Crow, Pearl Jam či Toma Waitse.

Pro tvorbu November 2nd je charakteristický plastický, plný a barevný zvuk a především silné písničky, které píše frontmanka Alexandra Langošová.

„Jsou to příběhy na pomezí bdění a snu, v nichž se stírá rozdíl mezi skutečností a představou,“ upřesňuje jejich autorka.

„Sašiny texty jsou temné, ale hudba je naopak melodická. Líbí se mi ten kontrast. Tak má sdělení mnohem větší sílu,“ míní zase producent a kytarista Steve Walsh.

Kromě charismatické zpěvačky Alexandry Langošové hrají v mezinárodní sestavě November 2nd zkušení muzikanti. Legendární baskytarista Vladimír Guma Kulhánek, kytarista a producent Steve Walsh (Norah Jones, Erasure...), kytarista Roman Helcl (Anna K.), na bubenickém postu se střídají Doug Yowell (Suzanne Vega, Sean Lennon...), Martin Vajgl (Wanastovi Vjecy, Čechomor...) nebo Dano Šoltis (IMT Smile, Lenka Dusilová...).

autoři: Monika Horsáková , tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.