Nový seriál ukáže, jaké to je dostat se do psychiatrické nemocnice

3. leden 2017
Dobré odpoledne

Za vysokou zdí. Tak jsme nazvali seriál, který budeme vysílat každou sobotu na vlnách Českého rozhlasu Ostrava. Uslyšíte příběhy pacientů a názory lékařů opavské psychiatrické nemocnice. Dozvíte se, jaké to je skončit za pomyslnou vysokou zdí.

Dříve léčebna, dnes nemocnice. Kdybyste ji viděli na kraji Opavy na Olomoucké ulici poprvé, řekli byste si, že je to nějaká historii vyzařující vilová čtvrť.

Narozdíl od jiných typů nemocnic mají ale tato zařízení mnohem obávanější tvář, protože zlomené noze rozumí kdekdo, s nemocnou duší je to mnohem horší. Jak se tady doopravdy žije, proč tady lidé končí. O tom bude nový seriál.

„Přímo ten popud, který mne sem dovedl, je, když samozřejmě já už jsem nebyla v dobrém stavu, ale začalo i moje nejbližší okolí z těch mých alkoholových afér chřadnout. Do měsíce jsem tady byla,“ popisuje pacientka v jednom z dílů připravovaného seriálu. Tato žena už dnes vidí svůj vztah k alkoholu úplně jinak.

Anebo tento pacient – veškerým smyslem jeho života byly výherní automaty. „Můj pád přišel asi ve chvíli, kdy jsem chtěl utéct z republiky. Útěk byl proto, že jsem v práci vzal peníze, které jsem použil na hru,“ vzpomíná 22letý mladík, který automatům propadl v devatenácti.

Uslyšíte spoustu příběhů konkrétních lidí, kteří souhlasili s tím, že jejich slova natočíme. A přidáme i lékaře, psychology, terapeuty.

„Nejpodstatnější je jejich motivace, jejich motivace ke změně. Jejich motivace k tomu, že chtějí se sebou něco dělat. Jejich hluboké vnitřní rozhodnutí k tomu, že chtějí pro sebe lepší život,“ říká lékařka.

Projdeme nejrůznější diagnózy a všechna oddělení, která dělí od rušné Olomoucké ulice jen malý kousek, ale psychologicky pro mnoho ostatních jsou až za vysokou zdí. Ovšem žádná tady nestojí.

Nalaďte si nás poprvé už tuto sobotu po 14. hodině.

autor: mrk
Spustit audio