Od ničivých povodní 1997 uplynulo 20 let. Připomeňte si toto výročí s námi

5. červenec 2017

Český rozhlas Ostrava si ve vysílání i na webu od středy 5. července každý den připomíná výročí povodní i jejich souvislosti a důsledky. Pokud máte vzpomínky či třeba fotografie, pište na rzp.ostrava@rozhlas.cz.

Přesně dvacet let uplynulo od začátku ničivých moravských povodní v roce 1997. Velká voda připravila desítky lidí o životy a tisíce o střechu nad hlavou.


Povodně 1997 - prvních pět dní

4. července
Meteorologové upozornili na očekávané vydatné srážky.

5. července
Na severní Moravě a ve Slezsku začaly silné deště, zvedla se hladina řek.

6. července
Příval deště zaplavil část silnic v okresech Nový Jičín, Frýdek-Místek, Vsetín, Karviná a Ostrava. Prakticky všude byly vyhlášeny stavy povodňové aktivity. Třetí stupeň (přímé ohrožení) platil na Bečvě u Valašského Meziříčí, ale i na Jesenicku a na Bruntálsku. Některé obce byly evakuovány.

7. července
Velká voda si vyžádala prvních pět obětí. Z břehů se vylily Opava, Opavice, Bělá, Bečva, Tichá Orlice, Třebovka, Smědá, Úpa a Morava. U Suchdolu nad Odrou na Novojičínsku na podemleté trati vykolejil mezinárodní rychlík Sobieski; více než 60 lidí bylo zraněno. Některé hraniční přechody do Polska a na Slovensko byly uzavřeny. Byl ustaven krizový protipovodňový štáb. Do postižených oblastí se začali sjíždět záchranáři.

8. července
Obec Troubky na Přerovsku zalila voda a po pár hodinách nechala v troskách 150 domů v místě, které se později stalo jedním ze symbolů tragédie. Na Bruntálsku voda zaplavila přes 70 procent obcí, na Jesenicku desítky měst a obcí. Nejvíce postiženy byly v té době oblasti podél Opavy a Opavice. Na Orlickoústecku začala voda mírně klesat. Velkou část moravských železničních tratí musely dráhy vyřadit z provozu.

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.