Oslavy 70. výročí osvobození Ostravy – zvukem i obrazem

30. duben 2015

Ostrava si dnes připomněla velký den. Před sedmdesáti lety ruští a čeští vojáci osvobodili město od německých okupantů. Oslavy byly velkolepé a Český rozhlas Ostrava, jako jeden z hlavních mediálních partnerů, byl u toho.

Oslavy začaly dopoledne pietním aktem v Komenského sadech. Sjeli se na něj veteráni a pamětníci ze všech koutů republiky i ze Slovenska a Polska. Nechyběli ani politici a významné osobnosti. A dorazili i ‚obyčejní‘ lidé.

„Nad námi byly boje. Každý tam samozřejmě v tom sklepě seděl. Nevěděli jsme, jestli jdou Němci, nebo Rusové,“ zavzpomínala například paní Stanislava Tesarčíková.

Souběžně s akcemi v Komenského sadech, kde jsme natáčeli a vysílali krátké vstupy do zpráv, jste v našem vysílání mohli poslouchat tematicky laděné magazíny – v pořadu Křížem krajem to byl vzpomínkový příběh z Těrlicka. Zapátráme po osudu ruského oficíra, který ležel v hlavě pamětnice Marie Chroboczkové. A v Koktejlu rozhovor s hercem Luďkem Eliášem, jemuž druhá světová válka výrazně pohnula osudem.

Ostrava plná uniforem

Památku válečných obětí uctily v pravé poledne zvony ostravských kostelů, Sokolskou třídou pak po letech znovu projely tanky i vojenské speciály.

Kolonu tvořily džípy, nákladní auta, děla na lafetách i sajdkáry. Přehlídka přilákala davy přihlížejících, kteří si nadšeně fotili členy klubů vojenské historie v dobových uniformách.

Současná vojenská technika byla naopak k vidění na centrálním Masarykově náměstí. Lidé si mohli prohlédnout obrněný transportér Pandur nebo džípy, součástí akce byl i kulturní program. Odtud už jsme vysílali delší přímé vstupy, postaral se o ně reportér Martin Knitl.

U řeky Ostravice se po letech znovu bojovalo

Asi nejatraktivnější částí dnešního programu byla ovšem ukázka bitvy o Sýkorův most na březích řeky Ostravice. Účastnily se jí i historické tanky. Také atmosféru této akce jsme se vám snažili přiblížit ve vysílání prostřednictvím živých vstupů s rozhovory a komentářem, co se na místě děje.

Kromě zvukových záznamů jsme toho i dost nafotili. Bohatou fotogalerii mapující průběh celého dne oslav najdete na našem facebookovém profilu v albu „70 snímků k 70. výročí osvobození Ostravy“ (pro prohlédnutí alba není třeba se na Facebooku registrovat).


Oslavy pak v devět hodin večer zakončil ohňostroj.

Oslavy 70. výročí osvobození Ostravy, historická bitva

Osvobozením Ostravy skončila před 70 lety hlavní část takzvané ostravsko-opavské operace, kterou podle historiků provázely největší boje v Československu.

„Snaha ovládnout strategickou průmyslovou oblast hrála svou roli, ale nejednalo se při plánování operace zdaleka jen o Ostravu. Šlo především o to docílit průlomu do oblasti střední Moravy. Byla představa, že by se útočící jednotky 4. ukrajinského frontu spojily v prostoru kolem Olomouce s jednotkami maršála Malinovského, které pochodovaly ve směru na Brnu,“ připomněl historik Ondřej Kolář ze Slezského zemského muzea.

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.