Ostrava nezapomíná - 70. výročí osvobození Ostravy

9. duben 2015

Ve čtvrtek 30. dubna vyvrcholí oslavy 70. výročí osvobození Ostravy. Připraven je bohatý program, který nabídne také rekonstrukci bojů o Ostravu. A Český rozhlas Ostrava jako mediální partner akce bude u toho.

Série akcí nabídne malým i velkým zájemcům defilé vojenské techniky, soutěž pro školáky, výstavy, přednášky, besedy, prezentaci dobové i současné vojenské techniky. Celkem jde o desítky akcí napříč regionem, na kterých se podílejí město Ostrava s Moravskoslezským krajem, krajským vojenským velitelstvím a kluby vojenské historie.

Od 15. dubna budete moci navštívit dvě tematické výstavy připravené městem, Archivem města Ostravy a Ostravským muzeem. Při té příležitosti bude pokřtěna vzpomínková kniha Bez nároku na slávu, na jejímž vydání se podílí město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Dvě dubnové přednášky pro veřejnost se pak budou věnovat vzpomínkám pamětníků, četbě memoárů a ostravsko-opavské operaci.

Součástí programu oslav bude také vysazení Stromu svobody. Jinan dvoulaločný své kořeny zapustí v Komenského sadech, jako symbol dobré paměti Ostravy, která nezapomíná.

Program 30. dubna

Den D zahájí v 9:00 u památníku v Komenského sadech koncert Ústřední vojenské hudby, po kterém bude od 10:00 následovat pietní akt. Na ten v poledne naváže slavnostní defilé vojenské techniky. Desítky vojáků a vojenské techniky projedou ulicemi města od Vozovny trolejbusů k Havlíčkovu nábřeží.


Oslavy ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava
K oslavám připravujeme řadu reportáží a živých vstupů, rekonstrukci bojů o Ostravu odvysíláme v přímém přenosu. Podrobnosti čtěte zde.

Dalšímu dění bude od 13:00 patřit Masarykovo náměstí. Na všechny zájemce tam čeká kulturní program s prezentací moderní vojenské techniky Armády ČR.

Následná rekonstrukce bojů o Ostravu se uskuteční od 16:00 v bermě řeky Ostravice na úseku od Sýkorova mostu k hradní lávce.

Od 17:00 pak budou na Slezskoostravském hradě k vidění tábory Wehrmachtu, Rudé armády a 1. československého armádního sboru generála Ludvíka Svobody společně s prezentací historické bojové techniky.

Oslavy pak v 21:00 zakončí ohňostroj nad Slezskoostravským hradem.

Program
autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.