Pojďte s námi do lesa

12. květen 2016

V pátek 13. května vám v průběhu dne nabídneme zajímavosti a reportáže z lesa a o lese. Poslouchejte Den v lese s Českým rozhlasem Ostrava.

Po celý den se v rozhlasovém vysílání budete setkávat s odborníky na přírodu, les i myslivectví. Dozvíte se spoustu zajímavostí ze života v lese.

Do lesa vás pozveme už v Dobrém ránu – uslyšíte anketu o trávení volného času v lese, řekneme si, jak v lese správně chovat, abychom něco viděli. Vydáme se také na Jesenicko, kde tamní lesníci dali šanci nezaměstnaným.

Magazín Křížem krajem nás pak zavede mezi lesáky na Vítkovsku. Jak se sbírají semena lesních dřevin? Jak souvisí těžba stromů s následnou obnovou lesa, anebo co vyplývá z lesního zákona pro cyklisty, pejskaře, jezdce na koni a motoristy? To jsou otázky, na které také uslyšíte odpovědi v reportáži po deváté hodině.


Les je velmi složitý ekosystém, tvořený složkou rostlinnou, živočišnou a abiotickým prostředím. Dle obecně přijímané lesnické definice je za les považováno území, v němž rostou dřeviny, které dorůstají minimální výšky 5 metrů. Lesy dělíme na smíšené, listnaté a jehličnaté.

S Dnem v lese souvisí i Koktejl, který vysíláme mezi desátou a jedenáctou hodinou. Naším hostem bude lesní správce v Jablunkově František Lipowski. Spolu s Kateřinou Huberovou nás provede lesními krajinami. Zastavíme se na Čantorii a vysvětlíme si třeba pojem prales. Kdy je lesákovi smutno? Co mu dokáže prozradit strom? Jaké škody člověk v lese napáchal a co se teď snaží člověk napravovat? O tom všem bude v Koktejlu řeč.

A do lesa se vrátíme ještě po 14. hodině, kdy se budeme věnovat odchovu tetřeva v Beskydech. Určitě si to nenechejte ujít! Prožijte 13. května 2016 jako Den v lese s Českým rozhlasem Ostrava.

Chráněné území se nachází v Ostravě takřka uprostřed městské zástavby.
autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.