Rozhlas opět bodoval v GP Svetozára Stračinu! Snímek nazpívaný Klárou Blažkovou získal třetí místo

4. květen 2017

Český rozhlas Ostrava získal ocenění v nejvýznamnější mezinárodní soutěži rozhlasových nahrávek hudebního folkloru Grand Prix Svetozára Stračinu 2017. Studiový snímek V klíně rodných hor v interpretaci zpěvačky Kláry Blažkové získal v mezinárodní konkurenci 46 snímků z celého světa 3. místo.

Stereofonní kompozice Jana Rokyty V klíně rodných hor vznikla playbackovou metodou vrstvení vokálních stop, textové libreto je z pera valašského básníka Josefa Kaluse (Písně, 1882).

„Zhudebnění básně je založeno na rituální melodii o dvou tónech, která je symbolem vyznání přírodě a rodnému valašskému kraji, z něhož pochází nejen básník, ale i zpěvačka. Téměř dvě desítky doprovodných pěveckých stop vznikly výhradně nahráním a následným vrstvením vokálních výkonů Kláry Blažkové,“ vysvětluje Jan Rokyta.


Grand Prix Svetozára Stračinu je mezinárodní soutěžní bienále o nejlepší nahrávku v oblasti hudebního folkloru, která pochází z produkce veřejnoprávního rozhlasu sdruženého v Evropské vysílací unii (EBU). Přínosem festivalu podle muzikologa Oskara Elscheka je, že podněcuje rozhlasové stanice, aby produkovaly folklorní nahrávky. Cílem soutěže je podporovat tvorbu národních i mezinárodních nahrávek autentického a stylizovaného hudebního folkloru a také výměnu zkušeností na mezinárodní úrovni. Soutěž je organizována Slovenským rozhlasem a EBU. V Bratislavě se koná od roku 2003 a navazuje na mezinárodní festival Prix de musique folklorique de radio Bratislava, který organizoval Slovenský rozhlas v letech 1970 až 1993.

Rozhlasová nahrávka vznikla v hudebním studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava v roce 2016 pod hudebně-režisérským patronátem Jana Rokyty, zvuková úprava a náročné vrstvení pěveckých stop jsou dílem mistra zvuku Aleše Hubera.

V tandemu obou rozhlasových pracovníků vznikly i další oceněné snímky Českého rozhlasu Ostrava: Hora Lăutarească (Marius Preda & Bucharest Gipsy Stars, 8.–15. místo) a Ztratilať jsem milého (Jitka Šuranská Trio, 25.–30. místo).

Český rozhlas Ostrava vyhrál prestižní folklórní soutěž

Hudební redaktor Zdeněk Tofel s prestižním oceněním

Hlavní cenu bienále Grand Prix Svetozára Stračinu 2015, nejvýznamnější mezinárodní soutěže rozhlasových nahrávek hudebního folkloru, získal Český rozhlas Ostrava.

Rozhlasové snímky hodnotila šestičlenná porota v mezinárodním složení, které předsedal významný slovenský etnomuzikolog Oskár Elschek a ve které mimo jiné zasedli i hudební redaktorka Slovenského rozhlasu Alžbeta Lukáčová a hudební redaktor Českého rozhlasu Ostrava Zdeněk Tofel.

V posledních třech ročnících Grand Prix Svetozára Stračinu se soutěžní snímky Českého rozhlasu Ostrava umístily vždy v první desítce, v roce 2015 putovala do Ostravy dokonce hlavní cena Grand Prix.

Ve spojení činorodé producentské aktivity hudebního redaktora Zdeňka Tofla s pravidelnou výrobou a stálou nabídkou kvalitních rozhlasových nahrávek zůstává Český rozhlas Ostrava úspěšnou stálicí v oblasti hudebního folkloru a worldmusic.

Prestižní ocenění Grand Prix Svetozára Stračinu za rok 2015 putovalo do Českého rozhlasu Ostrava
autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.