Sváteční vysílání Českého rozhlasu Ostrava

20. prosinec 2016

Vážení a milí posluchači,na vánoční svátky jsme pro vás do vysílání zařadili několik specialit, kterými bychom vám rádi poslech zpříjemnili. Ať už jde o víkendové Koktejly, dokumentární pořady, rozhlasovou hru, nebo tradiční sestřih z festivalu Souznění.

I na Štědrý den jsme pro vás připravili Koktejl. Jeho hostem bude dáma, která vyzkoušela několik profesí, než zjistila, že její cesta vede mezi farníky. Gabriela Bjolková našla naplnění v Církvi československé husitské. V den, kdy bychom si mohli být všichni ještě o něco blíž, bude hostem Kateřiny Huberové. Příběh farářky poslouchejte po 10. hodině.

„Také bychom vás rádi pozvali k poslechu dokumentu o mobilní hospicové péči Nejsem žádná Matka Tereza, za který si jeho autorka Dagmar Misařová na konci listopadu z Míčovny Pražského Hradu odnesla první Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany v kategorii rozhlasové tvorby. Dokument vysíláme po 14. hodině,“ upozorňuje vedoucí programu Richard Piskala.

Na Štědrý den také uslyšíte hodinovou rozhlasovou hru Půjdem spolu do Betléma, vysíláme mezi 15. a 16. hodinou.

Opavský chodec a varhany na Boží hod

V Koktejlu na Boží hod bude řeč o varhanách, chrámové hudbě i o sborovém zpěvu, který k Vánocům neodmyslitelně patří. Hostem bude Jan Strakoš, muž, který pochází z hudební rodiny a hudba zaplňuje celý jeho život.

Varhany, ilustrační foto

„Královský nástroj nám přiblíží z několika pohledů. A taky prozradí, jakou muziku si ke sváteční atmosféře pouští,“ zve Iva Piskalová k poslechu magazínu, který vysíláme po 10. hodině netradičně i v neděli.

Po 15. hodině bychom vás pak rádi pozvali na malou procházku centrem Opavy, které doslova oplývá zajímavými architektonickými stavbami. Doprovodí nás historici umění Martin Strakoš a Romana Rosová. Dokument Opavský chodec připravila redaktorka Naďa Čvančarová.

Na Štěpána dokumenty a festival Souznění

Ze štěpánského programu vybíráme dva body, dva dokumenty. Jeden od Dagmar Misařové, druhý od Artura Kubici.

S Arturem Kubicou se vypravíme do světa včel a včelařů. Sám je včelařem, a tak nás pozve mezi staré a moudré ostravské chovatele tohoto užitečného hmyzu. Poslouchejte Český rozhlas Ostrava po 13. hodině.

Maxipes Fík,Jaroslav Hrubý a Ája

O hodinu později pak uslyšíte Dokument Dagmar Misařové nazvaný Jak kantor Hrubajz k zámku přišel. „V Linhartovech na Osoblažsku lišky dávají dobrou noc. Přesto na zámek Linhartovy, který byl ještě před několika lety ruinou, přijíždějí tisíce návštěvníků. Strůjcem malého zázraku je výtvarník, pedagog a kastelán Jaroslav Hrubý,“ přibližuje autorka dokumentu.

A mezi 15. a 16. hodinou jste zváni k poslechu svátečního sestřihu festivalu Souznění 2016, který pro vás připravil hudební redaktor Zdeněk Tofel.


Krásné prožití vánočních svátků vám přeje
Český rozhlas Ostrava

autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.