Tomáš Kočko živě s novou deskou Živě

3. prosinec 2014

Říká se, že dobří holubi se vracejí. Stejné rčení ale platí i pro některé muzikanty. Například Tomáš Kočko je u nás v posledních týdnech jako doma. Po náročném natáčení nové desky se k nám včera večer vrátil, aby ji v přímém přenosu také slavnostně pokřtil. Jak se vydařila?

Hudební Studio 1 Českého rozhlasu Ostrava zažilo v krátkém čase už druhý křest nové desky. Po Ewě Farné, která u nás křtila album minulý týden, k nám totiž včera večer zavítal také Tomáš Kočko se svým Orchestrem, aby v přímém přenosu představil fanouškům svoji první živou desku. A vrátil se přitom doslova na místo činu.

Před šesti týdny totiž ve Studiu S1 své nové album Živě nahrával. Na první pohled obyčejný koncert, ale jak hudebníci, tak lidé v publiku věděli, že se tady děje něco mimořádného. Sál byl protkaný citlivými mikrofony a všechno se pečlivě zaznamenávalo. Právě tehdy se totiž rodila první živá deska Tomáše Kočka, po které fanoušci tak dlouho volali.

Čtěte také

„Hráli jsme dlouho a hráli jsme hodně. Bylo to schválně, aby bylo z čeho vybírat. Já jsem spokojený a myslím, že i posluchači spokojeni budou, protože dostanou opravdu obraz toho, jak to vypadá u nás na koncertech,“ slibuje Tomáš Kočko.

Na desku totiž vybral 14 jejich nejhranějších písniček plus jeden novinkový bonus. Výběr to byl ale těžký, a proto mu v tom pomohli i fanoušci hlasováním na internetu.

„Měl jsem asi u třech písniček velké dilema. Že jsem si říkal – ona ta písnička zní hodně jinak teď, jak ji hrajeme, než jak byla na těch deskách, že by stálo za to, jim tam dát. A některé prostě vypadly, protože fanoušci pro ně dostatečně nehlasovali. A pak bylo ještě jedno zohlednění. Stál jsem hodně o to, aby, když už tady máme cimbálku, to byly písničky, kde se ta cimbálka fakt jako ukáže,“ vysvětluje hudebník.

Od začátku letošního roku začal totiž orchestr Tomáše Kočka spolupracovat i s novou Cimbálovou muzikou Velká Morava, kde se primáškou stala dlouholetá houslistka kapely Libuše Černá.

A jak ona je spokojená s výslednou deskou? „Líbí se mi to moc, protože jsme vytvořili vlastně takovou fúzi naší kapely. A bylo to pro nás i takové vyvrcholení naší společné práce, kterou jsme začali. Líbí se mi atmosféra, kterou posluchači udělali. Pořád na to ráda vzpomínám, přestože je to už víc než měsíc. Výborně jsme si to užili,“ pochvaluje si houslistka.

A ve stejném duchu se nesl i středeční křest. Novinková deska nazvaná Živě, měla totiž originální kmotru – malou holčičku z jižní Moravy.

„Kmotřička je proto, že se jmenuje Živa. Je to Živa Stávková z Němčiček, její tatínek je vinař, takže se bude křtít samozřejmě moravským vínem,“ vysvětloval během křtu v přímém přenosu Tomáš Kočko.

První živou desku bude teď Tomáš Kočko s Orchestrem prezentovat i během svého nabitého předvánočního turné.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.