V sobotu Ostravu navštíví sám císař pán a přijde dokonce i Sissi

1. červen 2017

Zažijte Ostravu na přelomu 19. a 20. století za vlády císaře Franze Josefa I. a jeho krásné manželky císařovny Alžběty Rakouské známé jako Sissi. V sobotu 3. června 2017 od 15 hodin v centru města.

Národní divadlo moravskoslezské slaví spolu se statutárním městem Ostrava 750 let výročí první písemné zmínky o městě. A Český rozhlas Ostrava je mediálním partnerem akce.

A tak se nejvyšší panovnická návštěva ponese i naším vysíláním. Už ve čtvrtek dopoledne k vám Sissi promluví skrz rádiové vlny v Koktejlu (záznam si budete moci později poslechnout v iRadiu). Na sobotu pak připravujeme řadu příspěvků – reportážních vstupů, rozhovorů, historických vhledů a podobně. To hlavní se ale odehraje venku.

Neváhejte a připojte se k nám! Na jedno odpoledne „převlečeme“ část centra města do historického hábitu a společně si připomene významnou návštěvu císaře v Ostravě – i když tak trochu po svém.

Na co se můžete těšit?

Na císaře Franze Josefa I., na Sissi, na možnost svézt se historickou tramvají, na velocipedisty, na „vídeňské“ posezení v kavárně Atlantik při kávě a sachru, na soutěž o nejlepší vídeňský štrůdl, na průvod císaře a příjezd arcivévodkyně Žofie, na Klub vojenské historie Ostrava, na průvod císařské rodiny, na oslavnou salvu vojáků, na velocipedisty, na příjemně strávené odpoledne.


Podrobný program akce

15:00 – slavnostní příjezd císaře Franze Josefa I. a jeho doprovodu na hlavní nádraží
15:15 – odjezd historické tramvaje z hlavního nádraží na tramvajovou zastávku Elektra (Kapacita historické tramvaje je omezená. Pokud se nevejdete, můžete se připojit na dalších zastávkách programu)
15:30 – příjezd historické tramvaje na tramvajovou zastávku Elektra (tramvaj bude dále pokračovat na konečnou zastávku Výstaviště s doprovodným programem Ateliéru pro děti a mládež při NDM)

Historická tramvaj ostravského dopravního podniku

15:40 – oficiální přivítání císaře Franze Josefa I. a jeho doprovodu u katedrály Božského Spasitele za účasti Klubu českých velocipedistů v Hrabové a Operního studia NDM
15:55 – posezení císaře Franze Josefa I. a jeho doprovodu ve „vídeňské“ kavárně Atlantik při kávě a sachru a soutěž o nejlepší vídeňský štrůdl

16:15 – průvod císaře Franze Josefa I. a jeho doprovodu pod vedením architekta a budoucího starosty Moravské Ostravy Hanse Ulricha do Husova sadu
16:25 – zastávka průvodu u kaple sv. Alžběty v Husově sadu
16:35 – příjezd arcivévodkyně Žofie z Jiráskova náměstí v doprovodu Klubu vojenské historie Ostrava
16:45 – průvod císařské rodiny z Husova sadu směrem k Nové radnici na Prokešovo náměstí

Velocipedisté

17:00 – oslavná salva vojáků a slavnostní předání dekretu velocipedistům u Nové radnice k výročí založení jejich klubu
17:20 – odchod průvodu císaře Franze Josefa I. a císařovny Sissi do Komenského sadů
17:30 – slavnostní salvy vojáků, závěrečná jízda velocipedistů v Komenského sadech
18:00 – oficiální ukončení akce

autoři: ČRo Ostrava , tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.