Václav Pálka International Collective. Evropský jazz bez hranic v S1

18. duben 2016

Cyklus Moravskoslezské jazzové koncerty představí tentokrát kvartet Václav Pálka International Collective. Ansámbl odehraje v České republice jen několik málo koncertů a jeden z nich právě v Ostravě!

Saxofonista Wietse Voermans z Holandska, pianista Karel Cuelenaere z Belgie, kontrabasista Peter Korman ze Slovenska a bubeník Václav Pálka od nás – to je evropský jazz bez hranic! Ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava vystoupí ve čtvrtek 28. dubna od 19:00.

Václav Pálka International Collective

Tento ansámbl vznikl u příležitosti absolventského koncertu ostravského rodáka Václava Pálky na katedře jazzové interpretace JAMU v Brně a odehraje v České republice jen několik koncertů. Václav Pálka přizval ke spolupráci své spolužáky z Brna a ze stáže v dánské Kodani. Vycházející hvězdy evropské jazzové scény se přestaví programem sestaveným z autorské tvorby všech členů.

03610680.jpeg


Cyklus Moravsko-slezské jazzové koncerty
Cyklus stanice Vltava Moravsko-slezské jazzové koncerty zahrnuje tři koncerty ročně ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava, z nichž vznikají snímky pro rozhlasový archiv. Cyklus je exkluzivní platformou pro prezentaci mladých jazzových muzikantů spojených s tzv. východojazzovou scénou. Jeho exkluzivita tkví v tom, že každý projekt musí splňovat několik podmínek, aby zde mohl vystoupit. Jsou následující: (1) hudební projekt buď na území Moravy a Slezska působí nebo jsou jeho hráči s tímto prostorem jinak svázáni, (2) v repertoáru převažuje autorská tvorba, (3) hudební materiál prezentovaný na zdejším koncertě nesmí být již vydán na albu, (4) musí jít o kapelu profesionálních hudebníků nebo studentů hudby, (5) výběr provádí redaktoři Českého rozhlasu Vltava na základě zvukových materiálů.

Saxofonista Wietse Voermans (28) pochází z Holandska, kde absolvoval magisterské studium v oboru saxofon a kompozice na Jazzové akademii rotterdamské konzervatoře v roce 2015. Hrál na prestižních festivalech jako Hague Jazz Festival nebo North Sea Jazz Festival, v rámci soutěže Erasmus Jazz Price získal v roce 2013 cenu publika.

 

Belgický pianista Karel Cuelenaere (27) je studentem Královské konzervatoře v Antverpách a absolvent celé řady workshopů s předními světovými hráči. Aktuálně je stálým členem pěti hudebních projektů, z nichž Karel Coulenaere Quintet je zaměřen na interpretaci konceptuálních kompozic z jeho vlastní tvorby.

 

Kontrabasista Peter Korman (26), pocházející z Liptovského Mikuláše, je letošním absolventem Katedry jazzové interpretace JAMU v Brně. Patří mezi vyhledávané kontrabasisty slovenské scény, kde je mj. členem formací Martin Uherek Quartet nebo Jakub Tököly Trio a spolupracuje s předními slovenskými hráči jako Klaudius Kováč, Peter Solárik, Juraj Bartoš nebo Matúš Jakabčic. V roce 2013 získal cenu za kompozici v soutěži Nové tváre slovenského jazzu a o dva roky později cenu za instrumentální výkon na Czech Jazz Contest v Praze.

 

Dalším letošním absolventem brněnské JAMU je bubeník Václav Pálka (24). Pochází z Ostravy, odkud, v době studií na všeobecném gymnáziu, dojížděl na soukromé lekce ke Kamilovi Slezákovi. Pod jeho vedením nyní dokončuje studium bakalářského programu jazzu v Brně. V rámci celé řady prestižních jazzových dílen či soukromých lekcí měl možnost pracovat pod vedením bubeníků jako Brian Blade, Jeff Tain Watts, Ziv Ravitz, Jeff Ballard, Eric Harland, Ari Hoenig a mnoha dalších. Z české hudební scény koncertoval či natáčel například s Davidem Dorůžkou, Jiřím Slavíkem, Ivou Bittovou, Liborem Šmoldasem, Tomášem Liškou, Beatou Hlavenkovou nebo Zuzanou Lapčíkovou. Svá další studia nyní směřuje do USA.    

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.