Vánoční svátky s Českým rozhlasem Ostrava

20. prosinec 2014

Vážení a milí posluchači,na vánoční svátky jsme pro vás do vysílání zařadili několik specialit, kterými bychom vám rádi poslech zpříjemnili. Ve vánočním duchu se ale ponese vysílání už od rána.

Vánoční písničky a koledy uslyšíte v průběhu celého vysílání svátečních dní. Dobré ráno s Českým rozhlasem Ostrava i dopolední program se ponese v podobném duchu.

A tak třeba na Štědrý den se v Koktejlu potkáme ve studiu s dámou, která svůj život zasvětila službě druhým. Emeritní biskupka Jana Šilerová velmi pečlivě vnímá svět kolem sebe a když se s ní pustíte do hovoru, výsledek je takový, že se vám nechce nic říkat, protože je obohacující jen poslouchat.

„O strachu, naději, zlostech a umění radovat se, i o neměnnosti hodnot v širokých souvislostech bude středeční Koktejl po desáté hodině,“ zve k poslechu Kateřina Huberová.

V oblíbené Hudební poště budeme samozřejmě hrát podle vás a všechny tři sváteční dny navíc o hodinu déle, tedy až do 14:00. Podvečerní část Hudební pošty pokračuje v tradičním čase, po 17. hodině.

Na 15. hodinu jsme pro vás připravili dokument Dagmar Misařové Přátelství s cestovatelskou holí, ve kterém vzpomeneme na slavnou dvojici Hanzelka – Zikmund.

Od 16:00 se budete moci zaposlouchat do koncertu z letošního vánočního festivalu Souznění (připravuje hudební redaktor Zdeněk Tofel) a v 18:00 se přihlásí sváteční speciál folklorního pořadu Janka Rokyty Píseň domova.

Na Boží hod Chantal Poullain, na Štěpána Hradišťan

Na 1. svátek vánoční přivítáme v Koktejlu herečku, šansoniérku a zakladatelku nadace, která pomáhá dětem v nemocnicích, Chantal Poullain. „Zdá se, že nikdy neztrácí úsměv, navzdory všemu, co jí život položil do cesty. Sama má recept na šťastný život. I o něm bude vyprávět,“ upřesňuje Kateřina Huberová, která Koktejl s Chantal Poullain natáčela.

Chantal Poullain

Po tříhodinové porci Hudební pošty a Apetýtu vás od 16:00 čekají Vánoční písně v podání Ostravského rozhlasového orchestru. Hudební půlhodinku uvádí Antonín Vašíček, autor letitého cyklu Poklady z našeho archivu.

Poté, od 16:30 následuje dokument Artura Kubici Bernard, usměvavý „Meresjev“ z Výškovic.

Na Štěpána bychom rádi upozornili na magazín Křížem krajem, ve kterém se vypravíme na zámek Raduň. Tam totiž můžete v těchto dnech zažít aristokratické Vánoce se vší sváteční výzdobou, vánočním stromkem a květinovým aranžmá.

„V magazínu dobrých zpráv a zajímavostí vám připomeneme něco málo z historie pamětihodnosti a také nedávné jedinečné obnovy tamních zámeckých interiérů. Přidáme i zajímavosti ze života někdejší raduňské šlechty a jejího služebnictva,“ prozrazuje autorka pořadu Naďa Čvančarová.

Ve štěpánském odpoledni se objeví i dvě hudební lahůdky. Po 16. hodině to bude Galakoncert Souznění 2014 a od 18:00 pak vysíláme Vánoční koncert Hradišťanu.

„Jde o naši rozhlasovou nahrávku koncertu z roku 2002, který jsme přenášeli v přímém přenosu z Evangelického Kristova kostela v Ostravě. Zpříjemněte si vánoční večer na Štěpána a poslechněte si Vánoční koncert Hradišťanu,“ zve k poslechu vedoucí programu Richard Piskala.

Jiří Pavlica a Hradišťan na Folkovém Chvojení


Krásné prožití vánočních svátků vám přeje
Český rozhlas Ostrava

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.