Ve Studiu 1 se křtilo zbrusu nové album Ewy Farne Leporelo

25. listopad 2014

Ve znamení skvělých koncertů je letos podzim v Českém rozhlase Ostrava. Zatím posledním byla krasojízda hvězdy české i polské scény Ewy Farné. S sebou navíc přivezla i své zbrusu nové album Leporelo, které ve Studiu 1 i slavnostně pokřtila.

Koncert byl do posledního místa vyprodaný a přenos přilákal i tři stovky uživatelů YouTube, kde se přenos také vysílal.

„Určitě má pěkné písničky pro mladé lidi a nastávající generaci puberťaček, což jsou mé dcery, takže občas to zazní i doma,“ svěřila se nám ještě před koncertem paní Renáta, která přišla samozřejmě i s dcerami.

„Mi se líbí, že je tady od nás a že se drží. A i když je velmi mladá, má svůj názor a toho si cením,“ dodává další z fanoušků Radim.

Pro samotnou Ewu Farnou ale koncerty v rodném kraji patří k těm náročnějším. „Je to těžké hrát doma. A pokud zmizely lístky, tak jsem samozřejmě ráda. Doufám, že tady přijde úplně jiné publikum – že pro ten rozhlas, pro posluchače i pro mne to bude něco jiného,“ přemítala zpěvačka.

Celý program totiž Ewa Farna s kapelou přizpůsobila speciálně pro tento koncert. A naživo v rozhlase to je navíc její premiéra.

„Musím říct, že se na to dlouho těším. Připravovali jsme aranže, cvičili jsme. O to je to trošku náročnější, protože ten koncert je pro nás výjimečný. Tím, že máme hosty, máme vokalistky, máme perkusistu. Líbí se nám ten plán a jak to zní natolik, že bychom chtěli s tím jet i turné na jaře. Takže toto je, myslím, taková ochutnávka a pozvání na to, co se bude dít na jaře u nás,“ řekla Ewa Farna.

A že je na co se těšit, to určitě potvrdí všichni, kdo si do Studia 1 našli cestu. Hraje se hodně z nové desky, ale nechybí ani nejlepší skladby z předchozích alb. Jen v trochu jiném kabátě, méně rockovém.

„Ty písničky najednou získávají úplně jinou atmosféru, takovou intimnější, rodinnou. I mi se líp zpívají, protože přeci jen, když něco zpíváte sedm let, tak pro vás jako je super tomu trošku oprášit kabát. Do té hodiny jsme se snažili zapasovat to nejlepší, co v repertoáru mám,“ dodává.

Čtěte také

Tam patří i nejnovější hit Ewy Farne Leporelo, kterým na koncertě uvedla očekávaný křest stejnojmenného alba. Na tuto desku si čeští fanoušci museli počkat pěkně dlouho – celých pět let. Ewa Farna se mezitím věnovala speciálním projektům, ale také studiu nebo porotcování v talentových soutěžích.

Ewa Farna & kapela ve Studiu 1

„Dělíme energii mezi dva národy, plus měla jsem pauzu kvůli maturitě a dostání se na práva do Varšavy, což se mi povedlo. Pak samozřejmě rok trvaly překlady polských textů do češtiny, což nebylo vůbec jednoduché. Takže proto tak dlouho,“ vysvětluje zpěvačka.

„Chtěla jsem vydat desku, která třeba bude i míň líbivá, ale bude fakt naše. Jsou tam písničky, za kterými si stojím. Za každou z nich. A není tam žádná vata – jenom proto, abychom tam měli dvanáct písniček,“ uzavírá 21letá Ewa Farna, která za svou novinku alespoň v rozhlasovém studiu sklidila bouřlivý potlesk.

autoři: ČRo Ostrava , Kateřina Daňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka