Zveme vás na III. Evropský cyklistický piknik na Trojmezí

11. květen 2016

Máte rádi aktivity ve volném čase s rodinou a známými? A k tomu ještě rádi obdivujete horské výhledy? Tak v tom případě je tato akce pro vás! V sobotu 18. června se tři rozhlasové stanice ze tří států setkají na beskydském Trojmezí na III. Evropském cyklistickém pikniku.

Zveme vás všechny! Projeďte si na kole jednu ze tří tras přes Česko, Slovensko a Polsko. Evropský cyklistický piknik není profesionální závod, je to akce propagující aktivní odpočinek, během které nebudou chybět dobré jídlo, skvělá hudba a soutěže o ceny. Účast je bezplatná.

Cyklistické trasy vás provedou třemi obcemi:
- obcí Hrčava v Česku
- obcí Istebna v Polsku
- obci Čierné na Slovensku

Loni jste si mohli vybrat jednu ze tří tras – podle obtížnosti: Trasa SILNICE, Trasa MTB a Trasa MINI. A letos to bude podobné.

Tři rozhlasové stanice budou mít na trase své přenosové vozy, jejichž prostřednictvím budou zajištěny živé reportážní vstupy a vedle nichž se budou nacházet kontrolní a propagační stanoviště.

Stejně jako loni účastníci akce dostanou zvláštní cyklistické pasy (k vyzvednutí u kontrolních stanovišť). Účastník má za úkol dojet k přenosovému vozu každé rozhlasové stanice a získat potvrzení v podobě speciálního razítka. Čtvrté razítko cyklista získá po vjezdu na Trojmezí. Minimum tři razítka opravňují k účasti v soutěžích o ceny.

Čtěte také

Přímo na Trojmezí bude postaveno mezinárodní cyklistické městečko (servisní stanoviště, stánky, gastronomie, turistická informace). Akci bude doprovázet program pro děti, odpoledne po vyhodnocení akce a rozdání cen vystoupí Hornická kapela.

Kodex slušného cyklisty

Způsob, jakým jezdíme po cestách dnes, určuje podobu našich zítřejších práv.

1. Jezdi pouze po povolených cestách.
Jestliže je cesta označena jako zakázaná, nepoužívej ji.
2. Nezanechávej stopy.
Nejezdi za podmínek, které nechávají stopy po Tvém průjezdu, například v rozměklé hlíně po dešti. Drž se existujících cest a nevytvářej další. Odvážej své odpadky.
3. Ovládej své kolo.
To je velmi důležité, pokud na stezce potkáš pěší turisty, koně nebo jiné kolaře. Dobrá rovnováha a náležité brždění jsou nejdůležitější dovedností pro jízdu na kole.
4. Dávej přednost ostatním.
Je to prosté: dostatečně zpomal a buď přátelský k lidem, které potkáš. Míjej je bezpečně, raději zastav a sesedni, což je obzvlášť dobrý nápad, pokud míjíš jezdce na koni.
5. Ke zvířatům a rostlinám se chovej ohleduplně.
Nechávej zvířatům dostatek prostoru a neděs je. Nenič rostliny. Nepoškozuj přírodní útvary.
6. Jednej s rozmyslem.
Voz vše, co potřebuješ na bezpečnou vyjížďku. Předvídej nebezpečné situace. Používej přilbu.

zdroj: www.imba.com, překlad: Miroslav Kolombo www.kolombo.cz/bike/kodex.html


Partneři projektu:
Polský rozhlas Katovice, Český rozhlas Ostrava, Rozhlas a televize Slovenska, Obec Čierne (SK), Obec Hrčava (CZ), Obec Istebna (PL), Obecní centrum kultury, propagace, turistické informace a Veřejná knihovna v Istebné.

Partneři Evropského cyklistického pikniku
autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.