Poklady z našeho archivu

Poklady z našeho archivu aneb z historie Ostravského rozhlasového orchestru (ORO) byl hudební pořad s průvodním slovem věnovaný historii ORO od jeho založení až do ukončení činnosti tohoto tělesa.

V hudebních ukázkách byla dokumentována repertoárová pestrost a umělecká úroveň souboru a jeho členů, spolupráce s různými sólisty (instrumentálními i vokálními), průvodní slovo seznamovalo posluchače s bohatou studiovou i koncertní činností orchestru. Pořad byl určen milovníkům různých hudebních žánrů, protože takový byl i repertoár ORO. Natočené vzpomínky prvních i těch pozdějších členů orchestru i ty zaznamenané písemně a některé unikátní nahrávky orchestru a sólistů patří k nejvzácnějším dochovaným pokladům z celé doby, kdy rozhlasové těleso existovalo.

Když se v pondělí 1. července 1929 v 19:00 – po Praze, Brnu, Bratislavě a Košicích – přihlásila k životu nová stanice pobočky Radijournalu v Moravské Ostravě, sedělo 12 muzikantů s panem kapelníkem Bohuslavem Tvrdým za svými pulty a čekali, až skončí pětiminutové zprávy, aby pokračovali ve vysílání čtyřicetiminutovým Koncertem zábavné hudby. Samozřejmě živě, dnes říkáme live. S novou rozhlasovou stanicí byl na světě i nový rozhlasový orchestr.

Ten za dobu svého trvání prošel mnoha změnami: měnil se počet jeho členů, jeho název, stylové zaměření. Dvě konstanty ale provázely tento orchestr po celou dobu jeho činnosti: kvalita a bohatá žánrová pestrost repertoáru (vpravdě od Bacha až po Vlacha). Na tom všem se hned od počátku podíleli jeho dirigenti, instrumentalisté, dramaturgové, spolupracovníci. Tisíce kilometrů magnetofonových pásků jsou uloženy v hudebním archivu ostravského rozhlasu a na nich jsou natočeny melodie v podání sólistů z řad ORO i jeho hostů, z nichž převážná většina patřila a patří k nejvýznamnějším muzikantům celé české i slovenské populární hudby.

A o tom všem byl tento pořad, který mimo jiné přinášel i medailonky některých členů, hostů a spolupracovníků orchestru, který vždy patřil k našim nejlepším rozhlasovým tělesům.

Připravoval a uváděl: Antonín Vašíček


Historie pořadu:
První pořad s názvem Poklady z našeho archivu aneb z historie ORO byl odvysílán 9. února 2004, poslední pak 26. prosince 2013. Za desetiletou dobu existence cyklu jsme odvysílali asi 430 dílů, přičemž na všechny se ani nedostalo. Autor pořadu předtáčel hodně dopředu a nemohl tušit, že jeho pořad bude za několik měsíců ukončen. Všechny díly se tak možná dočkají svého uvedení na rozhlasové vlny až někdy v budoucnosti. Vysílání pořadu bylo ukončeno s rozsáhlými změnami v programu všech regionálních stanic Českého rozhlasu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.