Co se v mládí naučíš...

Magazín věnovaný řemeslům a povoláním, který jsme vysílali v školním roce 2007/2008. Každý díl je o jednom řemeslu či povolání, vždy jsme se zastavili v některém z učilišť, hovořili o uplatnění na trhu práce. V pořadu můžete slyšet i rozhovor se zkušeným řemeslníkem daného oboru. Projekt podpořil grantem programový ředitel Českého rozhlasu.

Pořad, který natáčel a připravoval redaktor Michal Schoffer, jsme vysílali každé úterý v čase 16:10 - 16:30. Jednotlivé díly si můžete poslechnout v audio archivu "iRadio" (odkaz na této stránce v pravém sloupci). Pro snadnější orientaci máte k dispozici přehled jednotlivých dílů v pořadí, jak jsme je na frekvencích Českého rozhlasu Ostrava vysílali.


Řidič - první z řemesel, které vám v novém pořadu představíme. Když nový pořad, tak nový obor. A má-li být náš rozjezd plynulý a svižný, zajeli jsme do Krnova. Tam se od září začínají školit mladí profesionální řidiči.

Řezník - po vyslovení názvu tohoto oboru lidské činnosti se nám většinou vybaví ne právě příjemné věci. Vzpomeneme si na horor nebo se nám promítne vzpomínka na dobu socialistického hospodářství. Ukážeme vám, jak je to s řeznickým povoláním dnes.

Zedník - to není jen název profese. Ale také možná pojmenování části vašeho života, kdy jste se pokoušeli nějakého sehnat. Poté jste na něj marně čekali a nakonec jste byli nuceni fušovat mu do řemesla. Jak je to se zedníky dnes? Kde jsou a co dělají?

Ošetřovatel - občas onemocníme a potřebujeme, aby se o náš někdo postaral. Ve stejné situaci jsme také po narození a v pozdních letech našeho života. Jak se připravují studenti na povolání, se kterým se setkáme v těžších dobách našeho života?

Hutník - ocelový živel dnes tolik nekrotí zocelené svaly pracovníků, jako důmyslné technologie a chytré počítačové programy. Projdeme se útrobami Třineckých železáren a zastavíme se u kyslíkového konvertoru, ve kterém vzniká ocel.

Zámečník - po letech restrukturalizace, kdy poklesl zájem žáků základních škol o učební obory, naopak vzrostl zájem o kvalifikované síly ze strany podniků. Mezi velmi nedostatkové profese patří zámečník...

Obráběč kovů - chladný a tvrdý materiál neopustíme ani tentokrát. Představíme vám jemnější práci obráběčů kovů. A také se podíváme na nové trendy. Víte, co je CNC stroj a co umí?

Mechanik seřizovač - tentokrát se vrátíme k nejnovějším technologiím a trendům. Spíš než ocelových svalů si žádají trénovanou šedou kůru mozkovou. Přesně takovou mají lidé, o kterých bude řeč.

Palič - povolání, které vzbuzuje bohaté asociace. Ale nenechte se splést, s Josefem Kajetánem Tylem a jeho Paličovou dcerou toho příliš společného nemá. Kdo je palič a co dělá?

Kovář - řemeslo, které se nám automaticky spojí s vesnickou romantikou. Dnešní kováře ale spíše najdeme ve velkých hutních podnicích. Jak dnes vypadá žhavé řemeslo mohutných svalů? A kdo jsou kováři moderní doby?

Valcíř - Liberty of the Seas, Morning Courier, Grande Roma. To jsou názvy zaoceánských a luxusních lodí. Mají něco společného. Plechy vyrobené v ostravských železárnách. V pořadu vám tentokrát představíme valcíře a jejich práci.

Truhlář - podíváme se, jak se dřevem zápolí truhláři. V prvním ročníku tohoto oboru ve Střední škole Bohumín se jich učí šest. Vzhledem k tomu, že v našem kraji jich v současnosti chybí více než stovka, mají budoucnost zajištěnou.

Laborant - prostředí, které tentokrát navštívíme, je charakteristické už tím, v jakých jednotkách se tam pracuje. S lékárnickou přesností se tu odměřují miligramová a ještě menší množství. Navštívíme laboratoř farmaceutické firmy a představíme obor laborant.

Elektrikář - elektřina je živel, který člověk dovedl zkrotit až poměrně nedávno. Svět se od té doby proměnil rychlostí blesku. Jak je pro nás elektřina nepostradatelná si uvědomíme hlavně tehdy, když ji chvíli nemáme. O profesi elektrikář je i tento díl pořadu.

Automechanik - motorismus je jedním ze znaků současné civilizace. Auto je prostředkem i cílem, životním stylem i možností obživy. Profese automechanika se proto jeví jako velmi perspektivní obor.

Instalatér - mimořádný zájem je v současnosti o instalatéry. Úzce totiž souvisí se vzmáhajícím se stavebnictvím. Co všechno musí absolvent oboru instalatér ovládat a kde všude se uplatní?

Tesař - prostředí, do kterého se vydáme tentokrát, bude snad trochu nečekané. Tesaři své umění projeví třeba při stavbách rodinných domů. Najdeme je ale i na Slezskoostravském hradě.

Kadeřník - účesem můžeme ledascos vyjádřit. Hřib, ježek, mikádo, drdol. Dozvíte se, co musí dnešní kadeřnice umět a jaký je o ně zájem ze strany zaměstnavatelů.

Kuchař - tato profese má zajímavá specifika. Na jedné straně stojí světově proslulí kuchaři, které můžeme počítat mezi celebrity. Na druhé straně to vypadá, že většině majitelů restaurací stačí kuchař s průměrnými schopnostmi za nepříliš vysokou mzdu.

Modelář - modeláři, o kterých bude řeč, vyrábějí pro slévárny zařízení velká několik centimetrů, ale i deset a více metrů.

Čalouník - řemeslo, které nevyhyne. Potřebuje ho naše oblíbená židle, sedací souprava, sedadlo v autě i ve vlaku. Dozvíte se i to, jak těžké je otevřít si vlastní dílnu.

Obkladač - jen z poloviny zaplněná školní třída obkládačů na jedné straně a 110 nabídek na úřadu práce na straně druhé. Kde všude obkládači pracují a kolik si vydělají? Na to vám dáme odpověď.

Aranžér - hravý, kreativní, tvořivý. Takový by měl být aranžér. Svůj um pak může uplatnit v reklamních a propagačních agenturách. Kdo se chce prosadit na trhu práce, nesmí ignorovat ani výpočetní techniku.

Krejčí - toho dnes vyhledáme až ve chvíli, kdy nás neuspokojí široká nabídka ošacení v prodejnách, často z dovozu. Jak se s touto situací krejčí potýkají? Je o jejich umění ještě vůbec zájem? A na co se specializují?

Číšník - povolání číšník-servírka má svá specifika. Je to například velký zájem žáků, který opadá, jakmile se dostanou do praxe. Mnoho podnikatelů totiž dává přednost levnější pracovní síle, než aby dostatečně motivovali tu kvalifikovanou.

Prodavač - čerství absolventi tohoto oboru nemají nouzi o nabídky zaměstnavatelů. Někteří z nich ale řeší dilema. Nechat se zaměstnat hned za deset dvanáct tisíc, nebo si rozšířit kvalifikaci a vydělávat více. Jaká je nejmladší generace prodavačů?

Autokarosář - oprava, výměna nebo kompletace kovových dílů vozidel. Záběr toho, co by nakonec m¨§l absolvent autokarosář, nebo chcete-li klempíř pro strojírenskou výrobu umět, je poměrně široký.

Cukrář - jejich ruce mohou dát sladké hmotě tvar svatebního dortu stejně tak dobře jako kytary. Úvaha nad tím, jestli je život cukrářů u nás stejně sladký jako jejich práce, bude náplní dalšího dílu pořadu o řemeslech a povoláních.

Autolakýrník - každý vůz, ať osobní nebo nákladní, má svou barvu. I proto nás zarazí, že autolakýrníci byli svého času údajně na vymření. Zjistíme, jestli je stav i dnes tak morbidní. Nahlédneme do dílny a sáhneme si nejmodernější technologie.

Opravář zemědělských strojů - spolu s nimi se rozhlédneme po polích a dílnách. Proč se mohou do budoucna dívat s optimismem? A co trápí samotné zemědělce? Nejen to se dozvíte.

Autoelektrikář - momentálně jich v našem kraji chybí na 40. Dobře se uplatnit ale neznamená jen chodit do školy. Co musejí jejich absolventi zvládnout a kde se mohou uplatnit?

Zemědělský podnikatel - čím dál častěji musíme oceňovat nejen umění rukou, ale také schopnost dílo prodat. V pořadu se proto vydáme za lidmi, kteří se učí podnikat v zemědělství. Co všechno dovedou a jak se uplatní?

Mechanik opravář - železniční doprava má stále své neoddiskutovatelné výhody a přednosti. Co naopak postrádá, je dostatek lidí. Co mohou firmy nabídnout mechanikům kolejových vozidel? Co je náplní práce těchto opravářů?

Fotograf - vyučeným fotografům rozvoj techniky prokázal medvědí službu. Fotit nebylo nikdy v historii tak snadné jako nyní. Co to znamená pro ty, kteří si fotografování zvolili jako svou profesi?

Mechanizátor lesní výroby - živí je práce v lese. Poptávkou o dřevo přitom mohou zahýbat nejen kalamity, ale i nepokoje na finančních trzích v USA. V pořadu vám předvedou, jak se dá na centimetr přesně porazit strom.

Zahradník - ke každému pořádnému domu patří hezká zahrádka. Vzhledem k tomu, že se staví o sto šest, by se dalo předpokládat, že zahradníkům začínají zlaté časy. Je to opravdu tak?

Elektrikář-slaboproud - Zatímco poptávka zejména o stavební a provozní elektrikáře zůstává vysoká, školy se vyprazdňují. Co je toho příčinou a kolik si dnes elektrikář vydělá?

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka