Obyčejní lidé

6. březen 2013

Životní příběhy lidí známých i méně známých.

V půlhodinovém pořadu jsme formou rozhovorů týden co týden přinášeli osobní zpovědi, životní radosti i strasti více či méně známých osobností. Osobností zejména zdejších, tedy z Moravskoslezského kraje.

Snažili jsme se, aby nám nikdo zajímavý neunikl, a mohli jsme se s vámi podělit o osud lidí, které možná znáte, ale osobně se s nimi nejspíš nikdy nesetkáte.

Připravovala: Redakce volné rozhlasové tvorby


Historie pořadu:
Pod kůži našim hostům jsme se snažili dostávat od září 1997, poslední díl Obyčejných lidí jste pak mohli slyšet na sklonku roku 2006. Zpočátku se pořad vysílal v sobotu po 10. hodině, v roce 1998 se čas vysílání posunul na odpoledne.

Mezi Obyčejnými lidmi, které jsme za dobu existence pořadu stihli vyzpovídat, byl například skvělý violoncellista, pedagog i pěvec Ivan Měrka. Za připomenutí ale určitě stojí i díly o Jiřím Neduhovi (hudebník a divadelník, který řadu let strávil v emigraci, nyní se prosazuje na ostravské scéně) nebo o Jiřím Zahutovi (majitel a provozovatel oblíbeného a zavedeného klubu Hudební bazar). A nesmíme zapomenout ani na Milana Švihálka (novinář, scénárista a spisovatel, kterému se stala televize osudem).

Zpovídali jsme ale i Obyčejné lidi z „ciziny“ – vysílali jsme tak například příběh pražského malíře Michaela Rittsteina, známého psychiatra Jana Cimického, pražské překladatelky Věry Koubkové nebo herce, režiséra, spisovatele a muzikanta Jiřího Vondráka.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.