Andrea Čánová: Zubožená stará dáma

10. březen 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Násilí na seniorech stále častěji zaměstnává policisty i sociální pracovníky. Vymýšlejí, jak co nejlépe starší lidi ochránit a varovat před zločinci. Ušlechtilé snažení si rozhodně zaslouží ocenění. Andrea Čánová se zamýšlí nad tím, proč alespoň nějakou pozornost společnost nevěnuje záchraně budov, kterých bychom si pro jejich dlouhověkost měli také vážit.

Starou dámu nechali stát v dešti, v zimě, roztrhali ji kabát. Prokřehlou a zuboženou pak nechali ležet na zemi. Hrůzná zpráva, že? Člověk se neubrání peprným nadávkám na adresu zlotřilců, kteří takto ublížili staré paní.

Jenže já jsem slovník krimi zpráv použila záměrně, a to v úplně jiném příběhu. Místo skutečné staré dámy si do této zprávy dosaďte prvorepublikovu perlu ostravské architektury - Módní dům Ostravica. Také je starou dámou, která ne vlastní vinou přišla o svůj lesk. Jen nemůže mluvit, tak za ní mluvím já.

To, co na ní bylo spácháno, je totiž téměř zločinem. Nádhernou stavbu nejdřív jeden podnikatel přestavoval tak, že se tam zřítily stropy. Další pak budovu koupil i se sousedním pozemkem a představil, za jásotu ostravských politiků, velkolepé plány. Zůstalo jen u slov. Ostravica chátrá dál a její majitel teď žádá demolici části objektu.

Jsme svědky notoricky známého postupu. Koupím kulturní památku, nechám ji zchátrat tak, že už památkou logicky přestane být.

Jenže mi tato logika nejde na rozum. Chápu, že se na pomalém umírání módního domu mohli podepsat i někdy liknaví úředníci. Hlavní zodpovědnost má ale majitel. Nekupoval zajíce v pytli, věděl, jaká úskalí Ostravica skrývá. Nemůže hrát přeci překvapeného, že se po něm žádá péče o vlastní majetek. A navíc jak dobře by se mu poslouchala tato „krimi zpráva”. Hodný a poctivý podnikatel zachránil zuboženou stařenku.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.