Silvie Mikulcová: Třídím, tedy jsem

9. červen 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Čím víc domácnosti vytřídí, tím více ostravské OZO vydělá. Odpad už dávno není něco nepotřebného, ale slouží i jako surovina. Městská firma přišla s kampaní, která má lidi přimět k tomu, aby třeba papír anebo plasty neputovaly do směsného odpadu. A má to logiku, čím méně peněz společnost utrží, tím nižší dotace od města potřebuje. Shodou náhod se "reklama na třídění" trefila do doby, kdy město začíná s úvahami, jestli a případně o kolik zvýší poplatky pro domácnosti.

Třídím, tedy jsem. Tohle si v posledních týdnech mohou říkat Ostravané. Městská firma OZO rozjela další kampaň, která má lidi přinutit přemýšlet, kam vyhazují plasty, sklo anebo papíry. Do všech domácností teď dealeři roznášejí speciální tašky, které mají lidem pomoci a taky je motivovat. Jde o pevné, prošívané, omyvatelné vaky s uchem a čtvercovým dnem.

Podle odpadářů mohou fungovat jako i nákupní. Prý v ní můžete odnést do kontejneru PET lahve, když je vyhodíte, tašku složíte do kabelky a můžete znovu vytáhnout, když budete v obchodě kupovat zásoby do ledničky. Inu nevím, mě by se to teda "eklovalo".

Když jsem se dozvěděla, že kampaň přišla na osm milionů korun, chvíli jsem přemýšlela, jestli to není zbytečně moc. Třídící sadu dostane na 130.000 ostravských domácností, distribuce taky není zadarmo, stejně jako třeba billboardy, kterých jsem už okolo cest taky pár zaznamenala. Na druhou stranu jsem se setkala s příběhem, ve kterém tašky sehrály roli, kterou měly.

Léta jsem potichu i nahlas kritizovala svou kamarádku, že netřídí. Upřímně, dneska mi to přijde jako samozřejmost. I když se kapku červenala, říkala mi, že to nemá smysl a že má kontejnery na separovaný odpad daleko.

Před týdnem barevnou sadu dostala. Rozbalila jí zvídavá dcera. Maminka jí musela vysvětlit, k čemu tašky slouží a co se do nich hází. Holčička rozhodla, že je budou mít v kuchyni všechny tři a že je budou používat. Mimochodem první večer je prý dokázala naplnit až po okraj. Pochopitelně i věcmi, které maminka s tatínkem vůbec nehodlali vyhodit.

Jedna rodina asi ostravské odpadové hospodářství nespasí, na druhou stranu kampaň asi může pomoci.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.