Monika Horsáková: Svátky boží, nebo zboží?

1. prosinec 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Začíná advent. Ulice se rozsvítily vánoční výzdobou a hypermarkety zaplnila sobí spřežení. Nakolik jsou naše vánoční tradice ještě živé, má Ježíšek proti Santa Clausovi šanci? Umíme vůbec ještě adventní období prožívat, nebo se jen honíme za co nejaktuálnějšími dárky?

Společnost se zrychluje. Žijeme v hektické době, ve které nás válcuje čas. A spolu s námi válcuje i tradiční svátky.

Pojem advent je odvozen od latinského adventus, neboli příchod. Zatímco původní křesťanská tradice chápe advent jako období zklidnění, ticha a úklidu v sobě, pohled na parkoviště a do kuloárů českých hypermarketů naznačuje, že pro obchodníky je to především období, v němž se lze s trochou marketingové šikovnosti zbavit většiny skladových zásob, a pro mnoho lidí zase poslední příležitost, jak nepropást poslední nákupní horečku v roce.

Jako by hromady dárků a jídla mohly vytěsnit základní otázky po smyslu naší existence.

Ani Ježíšek to nemá jednoduché. V normalizačních letech se nám politická elita snažila vnutit Dědu Mráze - legendárním se přitom stal projev Antonína Zápotockého z roku 1952, ve kterém bezostyšně tvrdí, že ani legendární Vánoce nezůstávají beze změny, že Ježíšek vyrostl, zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho Děda Mráz...

A zatímco Dědovi Mrázovi Ježíšek úspěšně odolal, nyní čelí novému útoku - přilétl až ze severního pólu a jmenuje se Santa Claus. Zdá se přitom, že tahle vánoční bitva bude mnohem těžší. S příchodem svobody totiž do tuzemských končin přišla i reklama a ze zahraničí importovaný vousatý stařec se spřežením je prostě marketingově využitelnější než novorozené jezulátko. Není tedy divu, že pro mnohé je Santa doslova symbolem konzumu. Mimochodem, víte, že jeho předobrazem je svatý Mikuláš?

České děti tak mají vlastně štěstí. Oslavu tohoto štědrého světce si totiž odbudou už v průběhu adventu a pak se ještě mohou tři neděle těšit na štědrovečerní nadílku... A troufám si říct, že je pro ně pořád podstatnější vůně doma pečeného cukroví, rituál zdobení vánočního stromku, slavnostní atmosféra hořících svíček či prskavek a rodinná pohoda než množství a cena dárků.

Ať už je to s tradicí Vánoc, jak chce, v jednom se asi všichni shodneme, záleží jen na nás, co si vybereme, jestli frontu na poslední model mobilního přístroje, nebo rodinný výlet a láskyplné objetí. Zkrátka, jestli budeme mít svátky zboží nebo svátky boží. Pěkný advent.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.