František Tichý: Ostrava, město kultury

18. červenec 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravská kultura ukazuje, že patří k tuzemské špičce. Naposledy o sobě dala vědět, když na festivalu v Jižní Koreji divadelníci zabodovali s muzikálem Fantom Londýna.

Původní muzikál Národního divadla moravskoslezského získal hlavní cenu Mezinárodního muzikálového festivalu. Z jihokorejského města Tegu si tvůrci odvezli také další dvě ocenění - za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli a cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Nezbývá než pogratulovat.

Ostravská divadla a jejich herečtí představitelé ale o sobě dávají vědět častěji a úspěchy si připisují třeba i v prestižních Tháliích.

Nejsou to ale jen divadelní jeviště, která Ostravu ukazují jako kulturní město. Máme tady teď literární Měsíc autorského čtení, minulý měsíc odstartoval velký fotografický festival, který do krajské metropole poprvé přivezl dokonce i uznávanou výstavu World Press Photo. Hudbu z celého světa pak už tradičně do Ostravy přiváží Zlata Holušová prostřednictvím Colours.

Pokud jde o Colours, tak tady se mi letos moc líbilo, že se doprovodný Festival v ulicích vrátil zpět do starého centra. Ono to trojhalí a okolí Nové Karoliny je sice takové moderní a pro někoho možná i reprezentativní, ale staré centrum je prostě místem, kde by to mělo žít. A taky že zase žilo. Bylo hezké zde vidět pohromadě tolik dobře naladěných lidí.

Nejrůznějších kulturních akcí a aktivit najdete ve městě spoustu, o mnohých se přitom ani nepíše, ale jsou tady. Jen přemýšlím, jak moc velký vliv na zdejší dění měla kandidatura na Evropské hlavní město kultury 2015. Ostrava v boji o tento titul sice neuspěla, ale podle mne tím městem je. Ať si o tom v Plzni myslí, co chtějí.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.