Velký deratizační úklid

11. září 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Deratizační firmy v Ostravě mají žně. Ve městě se přemnožili potkani. Město vyslechlo volání hygieniků a zavelelo k celoplošné deratizaci. Nástrahy na hlodavce se tak objeví v kanalizační síti, teplovodních rozvodech a u odborníku je musí zajistit i majitelé domů.

0:00
/
0:00

Dva měsíce teď budou deratizátoři klást otrávené nástrahy do ostravských sklepů. Odborníci se shodují, že potkany se rozhodně nepodaří úplně vyhubit. Hygienici doufají, že se alespoň sníží jejich počet a že se z parků a dětských hřišť vrátí zpět do podzemí. Jestli jsou jejich předpoklady správné, to se dozvíme až koncem roku, kdy velká ostravská očista skončí. Potkanů bude pravděpodobně méně, otázkou ale zůstává, jak dlouho to potrvá, než se znovu rozmnoží do současného stavu. V encyklopedii se píše, že jde o živočichy, kteří rozhodně nemají problémy s přiváděním potomků na svět. Jedna samice zvládne za rok odrodit desítky mláďat. Jde také o velmi inteligentní druh, který se dokáže cílenému hubení úspěšně vyhnout. Navíc za přemnožení potkanů si prý můžeme sami. Vytváříme jim luxusní bydlení v našich neuklizených sklepech. Stačí třeba i to, aby někdo vyházel harampádí kousek od domu či ke kontejneru v naději, že se někdy samo uklidí. I tam prý najdou potkani několika hvězdičkové ubytování. A s jídlem nemají ve městech problémy. Jen se zkuste projít večerním centrem Ostravy. Odložených hamburgerů a jiných pochoutek najdete nespočet. A třeba můj soused. Ten pravidelně vyhazuje jídlo z okna. Rozhodně to ale není ten typ, co chce přilepšit toulavým kočkám. Ostravská celoplošná deratizace proto tak trochu připomíná slavný boj s větrnými mlýny. Na druhou stranu je lepší zkoušet nemožné, než nedělat vůbec nic.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.