Vytváření hysterie

19. září 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Hned z několika důvodů poutal pozornost včerejší fotbalový zápas Poháru UEFA mezi Baníkem Ostrava a Spartakem Moskva. Ze stejných příčin se o duelu psalo už několik dnů před samotným výkopem. Jednou z nich byla rizikovost zápasu, i proto nad městem kroužil až do večerních hodin např. policejní vrtulník a celkově byla ve městě taková bezpečnostní opatření, jaká Ostrava dosud nezažila. Svůj pohled na násilí spjaté s fotbalem a jeho medializaci nabízí autor poznámky.

0:00
/
0:00

Už mě to unavuje. Mediální hysterie okolo fotbalových fanoušků a informování o případných nepokojích - a zdůrazňuji to slovo - za každou cenu. Nezlobte se, ale mám ten pocit a už dlouho. Hraje se fotbal, čím větší potenciální konflikt, tím líp. Bude o čem mluvit, bude o čem psát. Hned na začátek ale upozorňuji, že to se netýká všech novinářů. Znáte to - jeden pekař peče rohlíky křupavé, jeden gumy. Včera Ostrava vypadala jako policejní město. V pořádku. Každý se znalostmi fotbalového prostředí alespoň na úrovni základní školy pozná možnou rizikovost, když se dají vedle sebe jména jako Baník a Spartak. Informovat v médiích o faktech je věc správná. Vytváření hysterie mi už ale přijde trošku mimo mísu. Zopakuji, že každý soudný člověk, který do toho trochu vidí, musí poznat, že žádná bitka na Stodolní - nedejbože v počtech dvě stě na dvě stě, jak nedávno vykřikoval v jedné naší televizi jeden rádoby chuligán a to ještě se zbrusu novou klubovou šálou, se prostě konat nemůže. Proč? Ti, kteří se skutečně vyžívají v tomto druhu zábavy a nepojmenoval bych to jinak, i když jde kolikrát v uvozovkách o hubu, po popularitě a nedejbože mediální netouží. Moc dobře totiž ví o problémech spjatých s médii a pak policií a tak dále. A proto když hrálo přednedávnem Brno v Ostravě, sešlo se v tichosti nedaleko od města dohromady dvě stě lidí, kteří měli sebou dokonce i zdravotní sestřičku. Nikdo o tom nevěděl, pokud se sám tenhle druh lidí nepochlubil se svou utajenou akcí na internetu. Až pak se to objevilo v novinách. Že se včera nic v Ostravě ve městě nestalo, je dobře. Dobrá práce policie ale i dalších, jako například ruského klubu, jehož bezpečnostní oddělení už na začátku neprodávalo vstupenky problémovým fanouškům. A proto jedno vylité pivo na policistu je novinářský high-light včerejška. Že se o tom píše, je opět v pořádku. Stalo se. Ale proč ke stejnému článku internetové verze seriózního plátku je v tomto případě dán odkaz na to, co fanoušci Spartaku dokázali loni na Spartě? Promiňte, ale opravdu nechápu. Klidně mi to vysvětlete.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.