Putující obrazy

26. únor 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pečlivě střežená kolona dnes projede Ostravou. Do krajského města míří z londýnské aukce dva vzácné obrazy. Nad jejich cestou napříč Evropou se zamýšlí autorka poznámky.

0:00
/
0:00

Taky se vám někdy stalo, že při pohledu na staré tenisky nebo už dávno zapomenutou gramofonovou desku si řeknete - jejda, škoda, že ty neživé věci neumí mluvit. Co všechno třeba taková deska zažila? Kolik mejdanů bez dozoru rodičů... A kam neposlušné tenisky v době divoké puberty vůbec došly. A to jsou jen obyčejné věci. Daleko barvitější příběhy by určitě odvyprávěly dva obrazy, které se dnes vrací do Ostravy. No, jen si to zkuste představit: Visíte si dlouhé roky na stěně Domu umění a pak si vás odvezou neznámo kam. Přesně to se totiž stalo, když si obrazy z Federerovy sbírky vzali dědicové bývalého ředitele Vítkovických železáren. Soud po dlouhých tahanicích rozhodl, že jim patří. Výtvarná díla se tak vydala na cestu a skončila a skončila až v Londýně. A tam příběh pokračuje. Začíná bouřlivá aukce a na scéně se objevuje bodrý Ostravák, současný ředitel strojírenského podniku Vítkovice. A dva obrazy z Federerovy sbírky kupuje. A tak se obrazy opět daly do pohybu. V klimatizovaném autě pod dohledem ostřílených mužů z bezpečnostní agentury jedou z Londýna až k nám. Do Ostravy. A tady si snad už odpočinou. Vždyť komu by se chtělo pořád takhle někde putovat. Myslím, že cestování možná obrazy unavilo, ale troufnu si trochu spekulovat. Experti na výtvarno říkají, že ve světě sběratelů umění vždy získávají na ceně díla, ke kterým se váže nějaký neobvyklý příběh. Dva obrazy putující z Ostravy přes půl Evropy, tak cestováním možná ještě získaly na ceně. A když ne pro snoby, tak pro samotnou Ostravu určitě.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.