V Kopytově

3. březen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Soutok dvou řek. Divoká Olše se vlévá do meandrující Odry. Na jednom břehu Polsko, na druhém Česko. Na české straně malá osada Kopytov a v jejím centru kaple svatého Jana Nepomuckého. Až donedávna byla kaplička zavřená a postupně chátrala. Tedˇse ale místní lidé rozhodli vrátit do ní život.

0:00
/
0:00

Kopytov se nachází na samotném okraji Bohumína. Sestává z několika málo chalup, uprostřed kterých, hned naproti hasičárně, je kaple svatého Jana Nepomuckého schovaná. Kaple byla v neurčitém historizujícím slohu postavena v první polovině devatenáctého století. V závěru druhé světové války byla silně poničena a musela být skoro celá vybudována znovu. Na špatném stavu kaple se podepsaly i povodně, které Kopytovem prošly v roce 1997.

V roce 2003 se v kapli přestaly sloužit mše a vypadalo to, že chátrající a narušená stavba je nezájmem okolí odsouzena k zániku. Nedávno se ale skupina lidí rozhodla kapli zachránit. Skupina je to různorodá. Kromě místních lidí z Kopytova se na znovuoživení kapličky podílí i bohumínské občanské sdružení Maryška a sdružení Přátel bohumínské historie. První veřejnou akcí, kterou v kapli společně uspořádali, byl vánoční koncert barokní hudby. O loňských Vánocích se v kapli také vůbec poprvé sloužila půlnoční mše.

A i jejich plány do budoucna vypadají dobře. Kromě toho, že chtějí v kapli obnovit tradici pravidelných bohoslužeb, chystají se její prostory využívat pro pořádání výstav, koncertů a na jaro plánují pouť. Jestli se jim podaří sehnat peníze na nezbytné opravy a vydrží jim jejich počáteční energie, z kaple svatého Jana Nepomuckého by se mohlo stát zajímavé kulturní a duchovní centrum, a to nejen pro obyvatele Kopytova.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio