Hodina zdravého cvičení

16. listopad 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Základní škola v Zátoru na Krnovsku má od listopadu novou jídelnu a kuchyni. Současně se od nového školního roku může pochlubit i novinkou v oblasti tělesné výchovy. Zařadila navíc hodinu takzvaného zdravého cvičení.

0:00
/
0:00

Patrně jste už takové názory slyšeli také. Ta mládež je na tom pohybově hrozně. Děti neumějí udělat kotoul, o sport se skoro nezajímají, gymnastika a cvičení jim nic neříkají. Celé dny jenom vysedávají u počítačů. Co si budeme povídat, určitě je na tom kus pravdy. Jenže v Zátoru se nespokojili pouze s tímto konstatováním, ale řekli si, že na to půjdou téměř vědecky. Spojili se s odborníky fyzioterapeuty a ve škole si děti otestovali. Konkrétně, jak děti sedí, zda-li se dovedou předklonit, jak je to s držením těla. Výsledkem je zjištění, že většina školáků vlastně nemá na to, aby zvládla, co se po nich v hodinách tělesné výchovy chce. Jenže u tohoto výsledku aktivita školy také nezůstala. Všichni učitelé prošli speciálními semináři, škola nakoupila speciální míče a podložky pro speciální cvičení a zavedla se hodina tělocviku navíc. Říkají tomu zdravé cvičení, odehrává se podle pokynů fyzioterapeutů a jen tak někde na severní Moravě a ve Slezsku ho neuvidíte. Záměrem je naučit děti správnému držení těla a vlastně naučit je hýbat se tak, aby pro ně základní gymnastické prvky nebyly problémem. Cvičí se při hudbě a zatím má tahle novinka mezi žáky velký ohlas.Třeba i proto,že cvičení umožní vyniknout i dětem, které na tom dosud pohybově nebyly nejlépe a tělesná výchova pro ně byla spíše utrpením. Není úplně nejdůležitější, aby ze všech školáků v Zátoru byli skvělí sportovci. Podle mého bude úplně stačit, když díky novému cvičení děti přijdou na to, že sport je vlastně docela dobrá věc.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.