Zbytečná diskuze

26. červenec 2010

Mezi obyvateli Krnova se stále častěji diskutuje na téma motorkáři a lesy na Ježníku. Jde o to, že řada motoristů nerespektuje zákaz vjezdu a pohybuje se v oblasti, která má sloužit jako rekreační zóna.


0:00
/
0:00

Příměstské lesy na Ježníku patří k oblastem, které se historicky v Krnově využívaly k odpočinku a relaxaci. Dříve tam byla plicní léčebna, teď tam vede například naučná stezka. Navštívil jsem tam nedávno jedno místo, Ježečkův palouk se to jmenuje, což vymysleli krnovské děti. Je tam báječně, mohlo by to být něco jako oáza odpočinku. Jenže není, jak to vypadá. Lidé upozorňují na to, že se tam začalo líbit motorkářům, kteří v lese údajně řádí. Jeden z občanů je začal fotografovat a snímky poslal policii i starostce. Současně vyzval ostatní obyvatele, aby přestali motorkáře v zákazu vjezdu respektovat. Požádal také policii a strážníky, aby si na porušování předpisů posvítili. Reakce se dostavila. Někteří motorkáři nazvali občana bonzákem a udavačem i strhla se internetová mela. Jedni jsou pro, jiní proti, jak to bývá. Objevuje se řada názorů, že by měla být třeba v Krnově nějaká dráha, aby tam mohli motorkáři jezdit a nemuseli do lesa a tak. Mě na téhle diskusi zaráží a dost překvapuje jeden fakt. V Krnově se vlastně živě diskutuje o tom, jestli se mají nebo nemají dodržovat zákony, jestli se mají nebo nemají dodržovat předpisy. Podle mého by se o tom vůbec diskutovat nemělo. To bychom se také časem mohli dostat do zcela vážné debaty o tom, jestli je správné krást či nekrást. Je-li na Ježníku zákaz vjezdu, tak tam motorkář ani jiný motorista nemá co dělat a je na policii, aby si o tom s hříšníky podiskutovala. Tak by to podle mého mělo fungovat a nejen v oblasti krnovského Ježníku.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.