František Tichý: 111 hodin

2. srpen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ve středu vyrazilo z Prahy 29 cyklistických týmů na více než 2000 kilometrů dlouhou cestu napříč Českem a Slovenskem. Cílem tohoto netradičního maratonu je začlenění zdravotně postižených lidí mezi zdravé v rámci sportovních aktivit. A do akce se aktivně zapojil také Český rozhlas.

Celkem 29 týmů se rozhodlo zapojit do 2. ročníku projektu občanského sdružení Cesta za snem. Z našeho kraje má svůj tým město Ostrava a "své" lidi máme i v týmu Českého rozhlasu. Přesněji - z ostravského studia se část trasy rozhodl jet Mirek Hostaša, správce naší počítačové sítě. Druhým krajánkem rozhlasového týmu je pak Jakub Molin, mladý sympaťák z Třince, který jede na handbiku.

Jinak je tahle rozhlasová reprezentace poskládaná z lidí prakticky z celé republiky - plzeňským ředitelem počínaje, přes ústeckého webeditora a pardubickou šéfku zpravodajství a olomouckým redaktorem konče. Mezi tím samozřejmě i pár lidí z Prahy. Příjemné zjištění, že se pro dobrou věc dokáží spojit lidé, kteří spolu během všednodenní pracovní komunikace moc do styku až na výjimky asi nepřicházejí.

Pro ty, kdo neví, bych rád nastínil pravidla soutěže, mohu-li to tak nazvat. Princip "pouti" spočívá ve zdolání celkem 2222 kilometrů v limitu 111 hodin. Start i cíl je v Praze, mezitím bylo třeba dojet do Košic. Trasu si plánují jednotlivé týmy samy, musí ale projet 24 povinných kontrolních bodů, mezi kterými je i spinální jednotka ostravské fakultní nemocnice a hrabyňský rehabilitační ústav.

A kromě toho, že v každém týmu musí být alespoň jeden handicapovaný sportovec, což je v případě rozhlasu Jakub Molin, tak každý tým jízdou vyjadřuje svou podporu jednomu handicapovanému, v našem případě Jaroslavu Pilařovi. Právě pro něj a další maratonem podporované bude v září připraven motivační zážitkový víkend. Ten jim má, krom jiného, pomoci nalézt životní elán.

Není důležité, kdo bude v Praze první a kdo poslední, kdo se do limitu 111 hodin vleze a kdo už ne. Spíš jde o to, aby se o tom mluvilo a tím i inspirovalo. A hlavně bořilo bariéry, mýty...

Mimochodem ještě jako aktivní redaktor jsem kdysi dávno byl přítomen dojezdu do cíle ve Frýdku-Místku paraplegika Dušana Petřvalského, který na vozíku ujel přes republiku 600 kilometrů, natáčel jsem v Hrabyni a na jednom atletickém mistrovství postižených. A řeknu vám, že to byl mnohem silnější a lepší zážitek, než jaký jsem si mnohem později odnesl ze Zlaté tretry.

Všem účastníkům přeji šťastný dojezd do cíle a podobným akcím maximální podporu. Stojí to za to!

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.