František Tichý: Bezkontaktní jízdné

2. červenec 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ve vozech ostravské MHD má cestující možnost koupit si jízdenku pomocí bezkontaktní platební karty. Novinka začala platit ve čtvrtek a lidé ji vesměs vítají.

Kdo se chtěl svézt v Ostravě tramvají, autobusem, či trolejbusem a nevlastnil přitom měsíčník, byl při koupi jízdenky odkázán na trafiky, automaty nebo doplňkový prodej u řidiče. V trafikách sice člověk nepotřeboval mít drobné, ale neměl jistotu, že tam jízdenku koupí. U automatu je jízdenkových variant spousta, ale bez mincí jste namydlení. A asi mi dáte zapravdu, že úplně nejhorší to je u řidiče.

Kupovat jízdenku u řidiče bývá pro mne něco jako trest. Musím mít připraven přesný obnos, nemám žádný výběr - respektive možnost koupě hodinové jízdenky ve variantě dospělá/dětská a ještě zdržuji celý spoj, protože řidič vám jízdenku jinde než na zastávce pochopitelně neprodá. Pak s tou jízdenkou člověk zápasí, když se snaží trefit do označovače, zatímco řidič se snaží dohnat zpoždění způsobené vaším nákupem. O to je to označování složitější.

Všechny tyhle starosti jednorázových a svátečních uživatelů ostravské MHD teď odpadají. Má-li člověk bezkontaktní platební kartu, jen si při nástupu pohodlně pípne u některého z terminálů. A jede-li jen kousek, myšleno dobu kratší deseti minut, pípne si při výstupu ještě jednou a systém mu započítá jen cenu desetiminutové jízdenky. Systém je dokonce natolik vyspělý, že během 24 hodin byste neměli zaplatit více, než je cena právě 24hodinové jízdenky, tedy 80 korun.

Ostravská MHD se tak po letech stává celkem moderní. Že si dopravní podnik šáhnul na velké peníze z evropských dotací je vidět také na vozech a informačních tabulích. Vše je propojené, na webu vidíte i zpoždění spojů.

Pro mne je možnost platby kartou pozitivní záležitostí ještě z jednoho důvodu. Na mobilu, který je služební, mám některé služby zablokované. A bohužel mezi ně patří i možnost koupě SMS jízdenky. Takže teď, třeba když mi skončí měsíčník, už budu při cestování po Ostravě mnohem víc v klidu.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.