František Tichý: Bezpečné přechody

27. září 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Obyvatelé Českého Těšína se dočkají bezpečnějších přechodů pro chodce. Radnice už začala s úpravou na frekventovaných tazích u škol a bezpečnějších míst by mělo být v budoucnu více. Nejde ale jen o Český Těšín, podobné problémy řeší i jinde.

Kdyby všichni řidiči jezdili podle předpisů a stejně ukázkově se chovali i chodci, nikdo by nic podobného nemusel řešit. Stačila by modrobílá dopravní značka a pár pruhů přes asfalt. A miliony korun by mohly najít využití jinde.

Jenže spousta lidí předpisy ráda nedodržuje, porušuje a komplikuje život jiným i sobě. A tak přišly na svět retardéry, barevné zdrsnělé plochy před přechody, zvýrazněné dopravní značky, zábradlí, světelná varování a řada dalších opatření, která mají jediný cíl - zvýšit bezpečnost provozu.

Vzhledem k tomu, co na silnicích vidím, tak jsem jedině rád, že aspoň někomu na bezpečnosti záleží a spíš než střílení bezohledných řidičů prosazuje opatření, která je přinutí zpomalit a vnímat.

Ale ani sebelepší nasvícení, sebedrsnější povrch a jinak vyšperkovaný přechod nehodě nezabrání, pokud řidič pojede příliš rychle a nebude se řízení věnovat, jak má.

Na druhou stranu takový sebejistý důchodce přesvědčený o své přednosti na přechodu za všech okolností je pro dopravu stejně nebezpečný jako pirát silnic. Je mi záhadou, kam tolik spěchají, když do práce nemusí a děti mají odrostlé...

Stále ale vidím hlavní problém u řidičů. V podstatě mi to potvrzují i mé osobní zkušenosti coby čerstvého držitele řidičského průkazu. Tam, kde je povolená padesátka, ostatní kolem jedou šedesátkou, kde je třicet, jedou čtyřicet. A čím vyšší je rychlost povolená, o to rychleji mne míjejí.

Zkrátka - bezpečnostní prvky na přechodech budeme ještě nějakou dobu potřebovat jako sůl. A čím víc jich bude, tím lépe.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.